Доступність посилання

ТОП новини

Росія може почати у Криму сценарій «закручування гайок» – Ольга Скрипник


Ольга Скрипник: група ризику в Криму - правозахисники, активісти, кримські татари
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ольга Скрипник: група ризику в Криму - правозахисники, активісти, кримські татари

Київ – Українські правозахисники продовжують працювати в умовах окупованого Криму, допомагаючи його жителям. Одна з них, Ольга Скрипник, голова Центру громадянської просвіти «Альменда» (Ялта, Крим), розповіла про свою роботу і про ситуацію з правами людини в Криму в інтерв’ю «Радiо Свобода» і сайту « Крим.Реалії», під час семінару «підходи до захисту прав людини у східноєвропейських спірних суб’єктах», який проходив у квітні в Стамбулі. У перебігу цього заходу, організованого Міжнародною федерацією за права людини (FIDH), правозахисники з невизнаних і частково визнаних державних утворень Східної Європи ділилися своїм досвідом і обговорювали можливості співпраці.

– Пані Скрипник, як давно Ви займаєтеся правозахисною діяльністю?

– Виникли ми ще в 2008 році, як ініціативна група з прав людини. Займалися просвітницькою діяльністю і безоплатною правовою допомогою незахищеним категоріям населення. Це ті люди, які не можуть собі дозволити адвоката, малозабезпечені. Зокрема, ми відкрили юридичну приймальню. У 2011 році наша організація була офіційно зареєстрована.

Крім того, в 2008 році нами був створений Клуб соціального та правового кіно «Вихід поруч», який працював у Кримському гуманітарному університеті. У цьому виші я працювала викладачем, однак 14 березня 2014 була змушена виїхати за межі Криму.

– Тим не менш, Ви напевно володієте інформацією про ситуацію на півострові. Як зараз йдуть справи з правами людини в Криму?

– Що стосується прав людини, то ситуація погіршилася, хоча я не можу говорити про те, що вона була хорошою до всього цього. Насамперед, погіршення пов’язане з тим, що в Криму з’являється чітка група, яка буде вельми серйозно піддаватися дискримінації і репресіям. Це ті люди, хто хоче зберегти українське громадянство або активно чинили опір окупації, такі як активісти, журналісти, правозахисники, багато діячів науки і культури...
Військовослужбовців, які не перейшли на сторону самопроголошеного керівництва Криму – також є групою ризику

Решта українських військовослужбовців, які не перейшли на сторону самопроголошеного керівництва Криму – також є групою ризику. Частина з них виїхала, але інша частина залишається і піддається серйозній небезпеці.

Зараз в Криму немає українських законів, але немає і російських, які ще не вступили в силу. Створена ситуація по суті є беззаконням. Будь-яке беззаконня призводить до відчуття безкарності... Це рано чи пізно призведе до страшних наслідків, аж до вбивств і викрадень людей, що вже мало місце в Криму...

Ще одна група ризику – етнічна: кримські татари. Їх теж можуть дискримінувати. І є вже факти насильства стосовно представників цієї групи.

Серйозне питання, яке турбує багатьох кримчан, – право на власність, оскільки немає чіткого юридичного статусу, як території, так і людей, які на ній проживають. Незрозуміло, як буде закріплюватися право власності, зокрема, тих людей, які не збираються брати громадянство Російської Федерації і хочуть отримати «вид» на проживання.

Нам відомо про наявність рукописних списків, які є на руках у «дружинників», які чергують на вокзалах. У них занесені імена певних людей, які, в основному, мають відношення до громадських та правозахисних організацій.

– Як, на Ваш погляд, ситуація на півострові може розвиватися далі?

– Тут ми бачимо однозначно новий сюжет, оскільки раніше Росія не вводила у свій склад невизнані республіки. У Криму, цілком можливо, ситуація буде розвиватися інакше.
Крим може, фактично, потрапити в військовий стан

На півострові з економічних причин може спалахнути обурення місцевого населення, різні прояви невдоволення і опору. І у Криму Росія може почати сценарій посилювання заходів і «закручування гайок». Отже, для цього вона зробить які-небудь дії, швидше за все, провокаційні, з дестабілізації ситуації. Наприклад, це можуть бути будь-які вбивства, розгул злочинності, спровокований, природньо... Росія використовує свій традиційний механізм під гаслом «Безпека понад усе», і тоді Крим може, фактично, потрапити в військовий стан...
Курортний сезон виглядає як провальний
Цілком можливо, що Росія захоче створити красиву «картинку» і вкине в Крим значні ресурси. У цьому сенсі буде показовим курортний сезон. Поки що він виглядає як провальний. Якщо ситуація не зміниться, то це обов’язково призведе до напруженості й соціального вибуху.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG