Доступність посилання

ТОП новини

На Мустафу Джемілєва намагаються тиснути через його сина?


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв
Сімферополь – Справу сина лідера кримських татар, народного депутата України від фракції «Батьківщина» Мустафи Джемілєва – Хайсера повернули до прокуратури Криму. Сам Джемілєв та експерти переконані у замовному характері останніх дій слідчих органів. На їхню думку, це відбувається з єдиною метою: використати трагедію родини як інструмент політичного тиску.

У травні 2013 року син відомого політика – Хайсер Джемілєв – був затриманий у Бахчисараї за підозрою в убивстві. Начебто Хайсер Джемілєв через необережне поводження з рушницею у своєму будинку випадково вистрелив із неї. Куля влучила в чоловіка, який працював у саду. Загиблим виявився далекий родич заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза – Февзі Едемов, який працював охоронцем у будинку Джемілєвих. У нього залишилися дружина і дитина. Сам Хайсер Джемілєв товаришував із загиблим.

За даним фактом було порушене кримінальне провадження, яке попередньо кваліфікували за ч.1 ст.115 Кримінального кодексу України: умисне вбивство.

Мустафа Джемілєв: жодних торгів не буде

Народний депутат каже, що така кваліфікація є невиправдано жорсткою, адже передбачає до 15 років позбавлення волі.
Янукович надіслав до мене свого емісара. Я їх тоді «послав». Моя родина – це одне, політика – інша справа. Ніколи цих торгів не буде
Мустафа Джемілєв

«Янукович одразу після торішнього Курултаю, у листопаді, надіслав до мене свого емісара, який сказав, що, напевне, його (Хайсера – ред.) звільнять, але для цього потрібно буде зробити дещо. Я їх тоді «послав». Моя родина – це одне, політика – інша справа. Ніколи цих торгів не буде», – розповів Мустафа Джемілєв в інтерв’ю Радіо Свобода.

Саме тоді, за словами Джемілєва, справу, яка спочатку визначалася як «необережне поводження зі зброєю» перекваліфікували на «умисне вбивство», розраховуючи на те, що батько, аби врятувати сина, піде на потрібні тодішній владі поступки. Зараз, за словами Джемілєва, йому натякають, що його сина можуть відправити до сумнозвісного Магадана.

Родину Джемілєвих дуже непокоїть те, що Хайсер, який перебував на психіатричному обліку і проходив стаціонарне лікування задовго до цих подій, зараз не отримує своїх звичайних медикаментів. Родина називає це «садизмом» і вбачає у цьому лише політичне підґрунтя. Із Сімферополя його перевели у Бахчисарайський ізолятор тимчасового затримання нібито для проведення додаткових «слідчих дій».

Із тим, що Хайсерові Джемілєву потрібний огляд психіатра, погоджується і його адвокат Олександр Лісовий. «Я не лікар, але мені здається, що моєму підопічному потрібне кваліфіковане психіатричне обстеження», – зазначив адвокат.

Громадянина України судитимуть за російськими законами?

Наразі юрист готує скаргу на постанову російських правоохоронців щодо порушення кримінальної справи стосовно Хайсера Джемілєва 21 квітня.
Кримінальне законодавство Російської Федерації не може розповсюджуватися на цю людину
Олександр Лісовий

«Скарга готується у зв’язку з тим, він (Хайсер Джемілєв – ред.) звернувся із заявою щодо збереження українського громадянства. Дії, у яких його звинувачують, були скоєні у 2013 році на території України. Мій підопічний постійно проживає та зареєстрований у місті Києві, а не на території Республіки Крим, тому, на мою думку, кримінальне законодавство Російської Федерації, у відповідності до 13-ї статті Кримінального кодексу Російської Федерації, не може поширюватися на цю людину. Хайсер Джемілєв підлягає кримінальній відповідальності в рамках українського законодавства», – зазначив Олександр Лісовий.

У випадку, якщо все ж таки судове рішення стосовно громадянина України буде ухвалене за російськими законами, він планує оскаржити його у Європейському суді з прав людини як порушення права на справедливий суд.

Експерт: на Джемілєва вплинути не вдасться

Експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко каже, що переведення Хайсера Джемілєва у Бахчисарай, активація його справи саме зараз, після неодноразових та критичних висловлювань Мустафи Джемілєва щодо подій в анексованому Криму і дій російської влади взагалі, не випадкові.

«Це свідчить про розгортання сценарію з метою тиску або намагання взяти під контроль Мустафу Джемілєва, – аналізує експерт. – Але, я не думаю, що така спроба буде вдалою. Оскільки такий прецедент з боку минулої влади мав місце торік. Зокрема, представники Партії регіонів намагалися також впливати на перебіг розслідування цієї справи. Тоді він відмовився від їхньої пропозиції, хоча справа фактично розслідувалася за «максимальною» статтею і мова йшла про 15 років позбавлення волі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG