Доступність посилання

ТОП новини

Турецька поліція застосувала сльозогінний газ проти демонстрантів у Стамбулі


1 травня минулого року в Стамбулі
1 травня минулого року в Стамбулі
Поліція в Туреччині застосувала сльозогінний газ і водомети, щоб розігнати тисячі протестувальників, які намагалися порушити заборону на першотравневі демонстрації на площі Таксім у Стамбулі.

Прем’єр Реджеп Тайїп Ердоґан минулого тижня закликав демонстрантів «відмовитися від сподівань» зібратися на площі Таксім, але активісти і представники лівих рухів заявляли, що проігнорують заборону.

Сотні правоохоронців виступили проти протестувальників, які намагалися прорвати барикади на шляху до площі. У Стамбулі сьогодні працюють близько 40 тисяч поліцейських, а також десятки водометів і бронетранспортерів.

Минулого року після сутичок між поліцією і протестувальниками 1 травня в Стамбулі почалися масові протести, найбільші за 11 років правління Ердоґана.

Акції, які почалися як протест проти плану ліквідації невеликого парку Таксім-Ґезі біля площі Таксім у Стамбулі, переросли в політичні виступи з вимогою відставки прем’єра й уряду Туреччини і в сутички з поліцією, які поширилися й на інші міста країни. Під час масових заворушень, які протривали кілька тижнів, постраждали близько восьми тисяч осіб, із цими заворушеннями також пов’язують смерть кількох людей.
XS
SM
MD
LG