Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» не згоден із рахунком «Газпрому» і пропонує переглянути контракт


«Нафтогаз України» направив до «Газпрому» листа з відмовою визнавати рахунок на 11,4 мільярда доларів США, який російська компанія прислала наприкінці квітня як вимогу «сплатити за невибрані у 2013 році обсяги газу», повідомили сьогодні в українській компанії.

«Нафтогаз» вважає, що так зване положення «бери або плати» («take-or-pay») «уже давно не є ринковою практикою у тому вигляді, як на цьому наполягає російський газовий монополіст». Крім того, договір між «Нафтогазом» і «Газпромом» не містить механізму практичної реалізації цього положення, наголосили в компанії.

Також, як повідомляє управління у зв’язках із громадськістю «Нафтогазу», компанія 28 квітня відправила «Газпромові» й повідомлення з пропозицією врегулювати спірні питання шляхом переговорів. Якщо сторони не дійдуть згоди протягом 30 діб, спірні питання будуть передані на розгляд до Арбітражного інституту Стокгольма.

У передарбітражній ноті «Нафтогазу» йдеться про вимоги про перегляд газових контрактів 2009 року, що стосуються декількох основних положень договору, ключовим із яких є перегляд ціни на газ.

Йдеться і про ціну на газ, запропоновану українській стороні з 1 квітня цього року, і про рівень ціни, яку «Нафтогаз» був вимушений сплачувати у минулому. Останнє автоматично ставить під сумнів обґрунтованість розміру заборгованості за спожитий у минулих періодах природний газ, погашення якої наразі вимагає «Газпром», зауважили в «Нафтогазі».

Останнім часом російський газовий монополіст виступив із низкою кроків щодо України, оголосивши, зокрема, про припинення чинності всіх раніше узгоджених знижок у ціні на газ, а також виставивши українській компанії значні фінансові претензії.
XS
SM
MD
LG