Доступність посилання

ТОП новини

В Україні відновлюється призов до Збройних сил через агресію Росії – указ


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
Виконувач обов’язків президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав сьогодні указ про заходи підвищення обороноздатності держави, яким відновлюється призов на строкову військову службу до Збройних сил. Указ сьогодні ж офіційно оприлюднений і вже набув чинності, повідомила прес-служба голови держави.

Указ передбачає призов на строкову військову службу до Збройних сил та інших військових формувань України придатних за станом здоров’я до військової служби в мирний час громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 25-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. Крім того, на військову службу здійснюють призов осіб офіцерського складу, які здобули вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем не нижче від бакалавра, пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу і яким присвоєно відповідне військове звання офіцера запасу.

Призов відбудеться у травні – липні.

Як мовиться в указі, причиною такого рішення є «дальше загострення суспільно-політичної ситуації на сході та півдні України, факти неприхованої агресії, активізації дій незаконно створених збройних формувань проросійського спрямування, захоплення та блокування будівель органів державної влади, органів військового управління, військових частин, транспортних комунікацій у Донецькій і Луганській областях, що становить загрозу зазіхання на територіальну цілісність, втручання у внутрішні справи України з боку Російської Федерації».

Крім того, метою відновлення призову є «підтримання Збройних сил України, інших військових формувань у боєздатному стані, нарощування їхньої здатності давати адекватну відповідь реальним і потенційним загрозам Україні».

Минулого місяця Верховна Рада рекомендувала виконувачеві обов’язків президента вивчити доцільність поновлення призову до Збройних сил.

Минулої осені попередній президент Віктор Янукович указом скасував призов до Збройних сил на 2014 рік і визначив перехід на формування Збройних сил на контрактних засадах. Водночас призов далі зберігався до Внутрішніх військ та деяких інших формувань. Крім того, той указ стосувався скасування призову тільки на 2014 рік.
XS
SM
MD
LG