Доступність посилання

ТОП новини

Американські санкції завадять Росії постачати газ в Китай


©Shutterstock
©Shutterstock
Нью-йоркський аналітик ринку ресурсів Максим Пізюр вважає, що з часом американські санкції буду все більш відчутними для російської економіки. Їх наслідком стане повільне сповзання Росії у стан рецесії, як це відбулося з Іраном.

«Я думаю санкції будуть ефективні. Важливо зауважити, що не це перші, а додаткові санкції, які додають проблем російській економіці, що і без того кульгає. У 2011-му російська економіка досягла свого максимуму і з того часу почалося її повільне скорочення. Головною причиною стала стабілізація цін на нафту та газ. Російська економіка і державний бюджет значною мірою залежать від експорту енергоресурсів і тому стабілізація цін на них призвела до того, що російська економіка перестала рости. З часом дія санкцій буде відчутна ще більше, як це було у випадку з Іраном. Але знадобляться місяці, можливо роки щоб це відбулося».

За словами аналітика, санкції накладені на окремих осіб мають радше психологічний ефект. Найбільш болючим для Москви, каже Пізюр, будуть санкції проти певних компаній, на які опирається російська економіка.

«Багато людей звертають увагу на прізвища, які потрапили під дію санкцій, але для мене важливо що у цьому списку опинилася компанія СтройТрансГаз. Вона залучена у будівництво газових та нафтових трубопроводів. Без доступу до міжнародного капіталу, ця компанія не зможе фінансувати свої операції, зокрема підтримувати існуючі та будувати нові трубопроводи для експорту газу і нафти. Зокрема це позначиться на домовленості Росії з Китаєм про експорт газу. Без трубопроводу, Москва не зможе виконати свої зобов‘язання перед Пекіном. Тому угода між Росією та Китаєм, яку розраховували підписати найближчими місяцями і планували почати поставки у найближчі 3-5 роки, скоріше за все буде посунута у часі, принаймні на кілька років».

Компанія ВАТ «Стройтрансгаз» була заснована в 1990 році з метою будівництва та капітального ремонту газопроводів, компресорних станцій та газовидобувних потужностей. Протягом 90-х років 80% замовлень для «Стройтрансгаз» забезпечував «Газпром». В 2007 році контроль над компанією отримали структури російського підприємця, донедавна співвласника потужного нафтотрейдера «Guvor» – Геннадія Тимченко. Проти Геннадія Тимченко США запровадили також персональні санкції 19 березня 2014 року, після чого він офіційно продав свою долю в компанії «Guvor». Вважається, що Тимченко є близьким другом Володимира Путіна. Сьогодні Тимченко очолює Російсько-Китайську ділову раду через яку обидві країни реалізовують кілька десятків спільних інвестиційних проектів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG