Доступність посилання

ТОП новини

За 10 років Польща отримала з бюджету ЄС 60 мільярдів євро


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Варшава – Польщі 10-річне перебування у ЄС дало не лише покращення життя, збільшення наполовину валового внутрішнього продукту, порівняно з 2003 роком. Воно дало впевненість у майбутньому та інвестиції, пов’язані з цим. Крім приватних інвестицій, приваблених передбачуваним інвестиційним кліматом та правовою державою, упродовж десяти років Польща отримала з євросоюзного бюджету приблизно 60 мільярдів євро. З фондів ЄС профінансовано будівництво мережі автодоріг, мостів і комунальних підприємств, які знову ж таки, підштовхнули приватні інвестиції.

Варшавській пенсіонерці пані Станіславі сповнилося 75. Та вона не сидить удома. Щойно разом із чоловіком повернулася з омріяної мандрівки до Єрусалима. Пані Станіслава каже, що колись і помріяти не могла про далекі подорожі, а тим більше на пенсії. За її словами, після того, як Польща позбулася ярма комунізму й стала членом Євросоюзу, життя в країні дуже змінилося. «Ми щасливі, що закінчилась Польська Народна Республіка і той страшний комунізм, який тримав нас у жахливій неволі. Ми жили наче у зачиненій клітці. Ніде не можна було поїхати, було дуже важко. Тож ми були дуже щасливі, що це закінчилося і нарешті житимемо добре», – ділиться міркуваннями пенсіонерка.

Пані Станіслава твердить, що заможніше життя змінило побут поляків, зробило їх культурнішими і більш ввічливими. Вона каже: «Нема вже такої заздрості, як колись. Колись один на одного дивилися майже як на ворога. Тепер інакше. Сьогодні більше культури, ввічливості, навіть у трамваї, автобусі. Молодь поступається місцями таким літнім людям, як я. Я дуже часто з цим зустрічаюся».

Інший варшав’янин Томаш Пєхал – ровесник системних змін у Польщі. Чверть століття тому, коли Томаш народився, покоління його батьків вирішило, що країна мусить рухатися в західному напрямку. Томаш не ідеалізує Євросоюз, але переконаний, що в 2004-му його країна зробила правильний вибір. Молодий чоловік розповідає, які можливості відкрив перед його поколінням вступ Польщі в ЄС.

«Передусім це величезні можливості, пов’язані з подорожами, а також пізнавання інших людей, це відкритість на західний світ, на його культуру, на систему освіти, дуже багато поляків користується програмами студентського обміну. Європа стає для нас дедалі ближчою, але, парадоксально, саме завдяки цим тісним контактам, ми, молоді люди, дедалі краще розуміємо, ким є поляки, чим відрізняємося від інших, які наші плюси і які мінуси», – зазначив Пєхал.

70 відсотків поляків позитивно оцінюють членство країни в ЄС

10 років тому далеко не всі поляки прагнули в ЄС. Збіґнєв Ґнятковський, заступник директора польського представництва Європейської комісії розповідає про тодішні побоювання своїх співгромадян. «Ми, поляки, побоювалися, що не зможемо конкурувати з розвинутим сільським господарством Західної Європи, що зросте безробіття, що іноземці викуплять польську землю, тому була боротьба за різні перехідні періоди. Тоді не все було зрозуміло і важко було передбачити якою через кілька років у ЄС буде Польща», – згадує експерт.

Побоювання песимістів, розповідає Ґнятковський, не виправдалися. За його словами, економічна сфера життя країни – це низка успіхів. Особливо, це стосується тих верств населення, які найбільше побоювалися вступу до ЄС – польських селян. Він говорить: «Сьогодні 70 відсотків поляків вважає, що ЄС добре впливає на польську економіку та сільське господарство. 24 мільярди євро безпосередніх доплат, наданих Євросоюзом, потрапили безпосередньо до польських селян, часто спричиняючи збільшення їхніх господарств, а також підвищення конкурентоздатності і якості продукції».

80 відсотків польського експорту спрямовано в Євросоюз

Вступивши в Євросоюз, Польщі довелося багато наздоганяти, адже сусіди, німці, австрійці мали набагато вищий рівень життя. Проте протягом десятиліття, полякам вдалося значно скоротити розрив. Ґнятковський каже, що сукупне зростання валового внутрішнього продукту Польщі за останнє десятиріччя становить 49 відсотків, тоді як в середньому по ЄС – 11 відсотків. Експерт ілюструє розповідь промовистими статистичними даними: «Польща упродовж 25 років жодного року не була в стані рецесії, її валовий національний продукт постійно зростає, 10 років тому дохід середньостатистичного поляка становив менше ніж 50 відсотків від доходу середньостатистичного мешканця Євросоюзу. Сьогодні цей показник – 67 відсотків».

Крім цього, говорить представник Єврокомісії, польський експорт переорієнтувався на ринок ЄС. Сьогодні 80 відсотків експорту країни спрямовано саме в євросоюзні держави. Ґнятковський наголошує: «Це дані з якими сьогодні складно дискутувати. Я вже не кажу про ті 15 тисяч кілометрів доріг – оновлених або зовсім нових, а також про різноманітні очисні споруди, профінансовані за євросоюзні гроші. Ще 10 років тому небагато міст у Польщі мали власні очисні споруди, а сьогодні таких міст просто немає, тому що в країні збудували 670 таких споруд».

Підсумовуючи, Збіґнєв Ґнятковський говорить, що членство в ЄС зміцнило позицію Польщі як гравця на міжнародній арені. Якби Польща не була в Євросоюзі, каже він, то сьогодні вона не мала б впливу на формування спільної європейської політики щодо Росії, чи подій в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG