Доступність посилання

ТОП новини

«А» означає «антимайдан», «Б» – «Беркут»


В інтернеті вже є пародії на російську «ввічливу абетку». Так, була створена українська «патріотична абетка»
В інтернеті вже є пародії на російську «ввічливу абетку». Так, була створена українська «патріотична абетка»
Школярі сибірського Іркутська тепер мають змогу вивчати російський алфавіт, приправлений щільною порцією патріотизму та політкоректності. Про нову абетку повідомила англомовна газета Siberian Times 5 травня.

Прокремлівська молодіжна організація «Сеть» створила нову допоміжну базу для дітей, щоб полегшити вивчення всіх 33 літер російського алфавіту за допомогою патріотичних символів. Це звичайна дитяча абетка, де поруч із кожною літерою є малюнок того, чия назва чи ім’я починається з тієї ж літери.

Але нова абетка, яку назвали «ввічливою», відрізняється тим, що замість слова «арбуз» літера «А» тепер означає «антимайдан», а замість «облако» літера «О» означає «Отец» і супроводжується фотографією Московського патріарха Кирила.

Siberian Times повідомляє, що абетку назвали «ввічливою» на честь так званих «ввічливих» російських військових сил, розташованих у Криму. Організація «Сеть» наголошує, що діти навчаться любити Батьківщину, поважати свій народ і культуру. До того ж, в епоху інтернету «ввічливий алфавіт» допоможе правильно сформувати дитячий світогляд.

До речі, «ввічливий російський військовий у Криму» є і на самій абетці під літерою «В», яка, звичайно ж, означає «ввічливість». На малюнку військовий у зеленій формі передає рудого кота маленькому хлопчикові.

Україна, хоча й не безпосередньо, згадується в абетці як мінімум шість разів. По-перше, чотири літери російської абетки тепер відповідають чотирьом географічним точкам України – «Д» – Донецьк, «С» – Севастополь, «Я» – Ялта, а російська літера «Ы» – Крим. На малюнку зображене написане українською слово «Крим», яке перекреслили. Окрім «антимайдану», згадується також вже колишній підрозділ української міліції особливого призначення «Беркут» на літеру «Б».

Але більшість літер відповідає все ж таки російським патріотичним символам та відомим персонам. Наприклад на малюнку поруч із літерою «Т» не лише дерево, «тополь», але й російський ракетний комплекс стратегічного призначення «Тополь-М».

В мережі вже є пародії на «ввічливу абетку». Так, була створена українська «патріотична абетка». В цій абетці літера «С» означає «свободу», «М» – «Майдан», а літера «Ш», на якій зображено Тараса Шевченка, – «шану». А от літера «Х», наприклад, означає «Путін».

Створили також і іншу версію російської абетки, яку назвали «ватною». Там літера «К» означає «Крымнаш», літера «Х» – «Хутин», а «Щ» – «щастье».
  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG