Доступність посилання

ТОП новини

НАТО посилює захист, а Японія закликає Росію визнати вибори в Україні


Американські військові прибули у Латвію, 24 квітня 2014 року
Американські військові прибули у Латвію, 24 квітня 2014 року
Брюссель – НАТО, з огляду на агресивну поведінку Росії, вже суттєво активізувала захист повітряного, морського простору й територій країн-союзниць. Водночас, за необхідності, колективну безпеку євроатлантичного простору буде посилено ще більше, – заявив у вівторок керівник цієї організації. Тим часом, лідер Японії Сіндзо Абе, який відвідав штаб-квартиру НАТО, застерігає, що його країна, як член «Групи семи», продовжуватиме зусилля для вирішення конфлікту, що розгортається в Україні.

Нині безпека на всьому євроатлантичному просторі переживає найбільшу кризу з часів завершення Холодної війни, каже голова НАТО Андерс Фоґ Расмуссен, який у вівторок провів із прем’єр-міністром Японії Сіндзо Абе переговори щодо російської агресії та нинішньої ситуації в Україні.

Тому, з огляду на активізацію дій Росії, союз НАТО «посилив патрулювання повітряного простору країн Балтії, застосовує літаки радіолокаційного стеження в Польщі та Румунії, розширив військову присутність у Чорному морі й має намір зробити те ж саме у Балтійському».
Андерс Фоґ Расмуссен
Андерс Фоґ Расмуссен

«Ми не вагатимемося робити подальші кроки, якщо буде необхідність, для забезпечення ефективної оборони та захисту наших союзників», – заявив генеральний секретар НАТО, додаючи, що недоторканість території держав, що входять до Північноатлантичного союзу – це одне з основоположних завдань.

Росія повинна визнати законність українських виборів – прем’єр Японії

Зі свого боку прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе, висловлюючи позицію своєї країни, заявив, що вважає «неприйнятним жодну зміну територіального «статусу-кво» через приниження чи застосування сили, – чи то в Україні, чи в Європі, чи деінде в Азії або в усьому світі». Тому, разом із партнерами по «Групі семи», японці вже двічі застосували низку санкцій щодо Росії.

Водночас, він закликав не чинити перешкод та визнати законність проведення президентських виборів в Україні.

«Всі, включно із Росією, повинні визнати законними результати цих виборів. Треба бути дуже уважними у цьому питанні, тому, Японія далі діятиме в рамках об’єднання «Групи семи» та у співробітництві з іншими державами світу, щоб знайти мирне рішення цій проблемі», – зазначив прем’єр-міністр додаючи, що для цього насамперед потрібен діалог із Москвою.

Японія у складі групи найбільш розвинутих країн винесли спільне рішення виключити Російську Федерацію зі складу «Групи семи». Також спільно з партнерами, Японія визнала незаконним референдум у Криму, що відбувся всупереч світовим угодам та Конституції України. Не визнало офіційне Токіо й анексії півострова, вважаючи ці дії Росії порушенням принципів міжнародного права.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG