Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 6 травня. Лавров: У нас не було намірів щось влаштовувати в Україні


Вівторок, як і низка попередніх днів, виявився для російської пропаганди знову антиукраїнським. Знову російські телеканали, зокрема, «Росія 24», присвячували свої випуски новин перекрученню суті подій в Україні. З точки зору кремлівських засобів інформації, в Україні всюди – в Луганську, в Одесі, у Слов’янську – діють тисячі бойовиків «Правого сектору», які й нібито винні у всіх кровопролиттях, включно з трагедією 2 травня в Одесі. ЗМІ Росії масово тиражують слова міністра закордонних прав Росії Сергія Лавова, котрий заявив у Відні цього вівторка, що у Росії «не було ніяких намірів, задумів щось влаштовувати в Україні». У Москві прокремлівські ЗМІ і політичні сили навіть Тараса Шевченка сприймають сьогодні як головного командира УПА, зауважує громадський діяч Дмитро Павличко.

У вівторок в денних випусках новин телеканалу Кремля «Росія 24» подіям в Україні присвячувалося до 40 хвилин. І звучала тут лише одностороння, незбалансована, перекручена інформація про нинішні події на сході України, в Одесі. Слово надавалося лише цілком проросійськи налаштованим українським політикам на кшталт депутата Верховної Ради Олега Царьова, депутата Одеської міськради Ігоря Димитрієва.

У випусках новин російських телеканалів постійно звучать слова «всюди в Україні діє «Правий сектор», «фашизм в Україні повсюдно», «влада в Києві з брунатним відтінком». Всі державні ЗМІ Росії цього дня цитують міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, який, серед іншого заявив у Відні в кулуарах сесії міністрів Ради Європи: «У нас не було ніяких намірів, ніяких задумів щось влаштовувати в Україні. Навпаки, ми закликали всіх припинити втручатися у внутрішні справи України. Ми не займаємося зміною режимів, ми не займаємося організацією кольорових революцій, тим більше з брунатним відтінком, як в Україні».
Озброєні проросійські бойовики у Донецьку, 6 травня 2014 року
Озброєні проросійські бойовики у Донецьку, 6 травня 2014 року


Але чого тоді варті зізнання Путіна про його плани в Україні, зокрема, щодо анексії Криму, таємні опитування агентами ФСБ громадян українського півострова напередодні анексії Криму Москвою? Або про що свідчить нова медаль Міністерства оборони Росії «За повернення Криму», на якій датою початку операції «повернення Криму» зазначено 20 лютого. Це є яскравим свідченням неправдивості нинішніх слів Сергія Лаврова.

Вже згаданий телеканал «Росія 24» повідомляву вівторок цілий день: «Минула ніч в Луганську обійшлася без жодного пострілу, та, незважаючи на це, тут продовжує діяти надзвичайний стан і комендантська година. За даними контррозвідки «армії південного сходу», всі українські військові, армійські підрозділи покинули місто, і, за тими ж даними, в Луганську перебуває близько півтори тисячі бойовиків «Правого сектору».

Хоча упродовж останніх тижнів ніхто на сході України, не лише в Луганську, не зміг хоча б чимось підтвердити наявність тут хоча б якихось ознак діяльності «Правого сектору». Та й самі керівники його офіційно заявляють про відсутність їхніх людей у подіях на сході України чи в Одесі, де, як дезінформує «Росія 24», саме «Правий сектор» нібито влаштував «геноцид», «нову Хатинь» в Україні. Тоді як за даними СБУ, до трагедії 2 травня в Одесі причетні російські спецслужби.

«Тараса Шевченка в Москві визнають лише як головнокомандувача УПА» – Павличко

Відомий український громадський діяч, поет Дмитро Павличко сказав Радіо Свобода, що у Москві нині все підпорядковано війні проти України і все українське ЗМІ Росії називають не інакше як фашистським, бандерівським.

«Про Тараса Шевченка в Москві можна говорити лише як про головнокомандувача Української повстанської армії, як про ворога Росії. Це війна, – зазначає Павличко. – Причому, як тепер ви придивитеся до цього, то ви зрозумієте, що Путіну не треба вводити танки й армію: він хоче створити і практично створив за гроші, зібрав банду наркоманів, різних убивць – кілька тисяч, я думаю, що їх вже стільки, є на сході України – громадян Росії, військовиків російських, які керують цим усім».

Причому Дмитро Павличко каже, що спеціально підготовлених провокаторів із Росії стає все більше і в Києві, та розповів Радіо Свобода, що й до нього підходили нещодавно вже на Майдані деякі з них, намагаючись провокувати.

Але для російських ЗМІ на сьогодні в Україні існують лише так звані українські фашисти та брунатні, і там не хочуть бачити прямого щоденного втручання Росії в події в Києві та в українських регіонах. Цьому є щоденним свідченням та ж російська офіційна пропаганда проти України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG