Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі напередодні Чемпіонату світу з хокею заарештовують опозиціонерів


Мінськ – У Білорусі розпочалася хвиля арештів активістів опозиції, скерована на те, щоб вони перебували у в’язниці під час Чемпіонату світу з хокею, який почнеться 9 травня в Мінську. Як заявляють правозахисники, крім активних опозиціонерів, Мінськ вичищають і від так званих асоціальних елементів – безхатченків, повій, алкоголіків. Це нагадує практику, яку радянська влада використовувала під час Олімпіади 1980 року.

Активіста незареєстрованої організації «Молодий фронт» Миколу Демиденка суд у Мінську у вівторок арештував на 20 діб за те, що той начебто мочився під під’їздом свого ж дому. При чому робив це у присутності двох міліціонерів, не реагував на їхнє зауваження та чинив спротив. Інший опозиціонер Михайло Муський засуджений на 20 діб арешту за те, що начебто нецензурно висловлювався, теж у присутності міліції. Серед арештованих цими днями молодих активістів є також анархісти та представники інших нелегальних організацій.

Такі арешти в Білорусі називають превентивними, вони абсолютно незаконні, білоруська влада їх активно практикує з 2006 року, каже голова білоруського правозахисного центу «Весна» Валентин Стефанович.

«Про більшість таких випадків ми поінформували робочу групу ООН із довільних затримань. Це єдиний міжнародний інструмент, який ми можемо в цій ситуації використовувати. Усередині країни такої можливості немає… Фактично тих, хто може становити собою якусь гіпотетичну загрозу проведення якихось масових заходів, влада й ізолює», – зазначає Стефанович.

Аналогії з московською Олімпіадою 1980 року очевидні – правозахисник

Наста Дашкевич чекає з тюрми свого чоловіка Дмитра, якого днями засудили до 25 діб арешту за фальшивими звинуваченнями у скоєнні хуліганства. Він має вийти якраз під кінець чемпіонату світу з хокею, який починається у Мінську 9 травня.
По-сталінськи «зачищається» місто, і не тільки від демократичних активістів, але і безхатченків, повій
Наста Дашкевич

«Це безумовно пов’язане з Чемпіонатом світу з хокею. По-сталінськи «зачищається» місто, і не тільки від демократичних активістів, але і безхатченків, повій… Демократичних активістів вони арештовують, щоб ті не могли спілкуватися з закордонними ЗМІ. Мій чоловік у березні був організатором акції проти російської агресії в Україні, тоді його за це арештували. Тому вони й тепер подумали, що таких людей треба прибрати на час чемпіонату», – зауважує Наста Дашкевич.

За словами правозахисника Валентина Стефановича, крім опозиціонерів, на час чемпіонату світу з Мінська дійсно вивозять і так званих асоціальних осіб у так звані лікувально-трудові профілакторії, і це робиться за прямим наказом мінської влади.

«Це виключно повторення радянської традиції, аналогії з московською Олімпіадою 1980 року очевидні. Тільки що масштаби інші і немає висилки за так званий 101-й кілометр», – каже правозахисник.

Влада Білорусі та особисто президент Олександр Лукашенко довго готувалися до чемпіонату, будували арени, готелі та дороги, впорядковували місто, робили все, щоб покращити свій імідж перед закордонними туристами. Але розуміння іміджу у них специфічне, дуже схоже на те, яке було в радянські часи.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG