Доступність посилання

ТОП новини

Іранські консерватори хочуть зберегти ядерну програму


Хасан Роугані, президент Ірану
Хасан Роугані, президент Ірану
Іран під тиском міжнародних санкцій сподівається перетворити нині чинну тимчасову домовленість із міжнародною спільнотою на постійну, готуючись до значних поступок у його ядерній програмі в обмін на скасування економічних і політичних обмежень. Але в Ірані є й течія консерваторів, які вимагають зберегти ядерну програму недоторканною. Як вважають, однією з причин є недовіра до світової спільноти по тому, як держави-гаранти виявилися нездатними захистити Україну, що віддала свою ядерну зброю.

Група іранських консерваторів усе гучніше виступає проти переговорів Тегерана навколо його ядерної програми. Днями вони вийшли на вулицю у столиці Ірану, щоб донести свій протест до влади. Серед учасників і промовців були не тільки студенти, частина яких в Ірані стоїть на радикальних ісламістських позиціях, чи ультраконсервативні парламентарі, але й низка колишніх урядовців із влади попереднього президента-консерватора Махмуда Ахмадінежада.

Зібрання пройшло під гаслами занепокоєння про національні інтереси Ірану чи про те, що «ядерні права не продаються». А фотографії з нього відразу почали поширювати по іранських сайтах консервативного спрямування.

Офіційно Іран заявляє, що хоче тільки мирного атому й не намагається створити ядерної зброї, як то підозрюють у світі, але доказів цього так і не надав. Ціла низка запроваджених через це міжнародних чи односторонніх санкцій проти Ірану врешті змусила його до переговорів. Влада нинішнього президента Хасана Роугані вже домовилася про тимчасові полегшення в обмін на деякі поступки, а днями почала переговори й про постійну домовленість.

Сам Хасан Роугані звинувачує супротивників переговорів у тому ж, що й вони його. «Звинувачення, брехні, деструктивна поведінка і крикливі заяви, з якими почали виступати проти нашого уряду, рівнозначні виступові проти національних інтересів, проти наказів верховного керівника», – заявив днями президент Ірану, посилаючись на найвищий авторитет у цій країні, верховного керівника аятолу Алі Хаменеї, який і є справжнім керівником цієї держави.

Успіх не гарантований


У Вашингтоні, що є одним із учасників ядерних переговорів із Тегераном, звертають увагу, що вони щойно почалися, і питання на них розглядають дуже нелегкі. Тож, попри вже досягнені успіхи, говорити про остаточну угоду ще зарано, сказала речниця Державного департаменту США Марі Гарф.

«Як ми заявляли у Спільному плані дій, «ніщо не вирішено, доки не вирішено все», так що можна домовитися на 95 відсотків і все ж не мати домовленості. Тому ми зосереджені на тому, щоб домовитися на 100 відсотків», – заявила вона.

Наразі немає певності, що у визначений термін, до 20 липня, вдасться досягти прийнятного для обох сторін компромісу. Серед причин, на які вже звертали увагу в міжнародних колах, – і недовіра, що з’явилася останнім часом до міжнародних домовленостей після того, як одна з них була зірвана.

Йдеться про Будапештську домовленість про гарантії безпеки України, що відмовилася від своєї ядерної зброї. Після окупації й анексії частини української території однією з держав-гарантів Росією інші гаранти не захистили Україну.

Матеріал підготували: Сергій Драчук, Golnaz Esfandiari

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG