Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і Японія спільно застерегли Росію від подальшої дестабілізації України


Герман Ван Ромпей
Герман Ван Ромпей
На саміті «Групи семи», об’єднання промислово найрозвиненіших країн світу, що відбудеться на початку червня у Брюсселі, розглянуть нові обмежувальні заходи щодо Росії й детально проаналізують ситуацію в Україні. Про це заявив голова Європейської ради Герман Ван Ромпей за підсумками сьогоднішнього європейсько-японського саміту.

«Європейський союз та Японія домовилися діяти спільно в рамках «Групи семи» у рішеннях щодо нових обмежень відносно Росії, пов’язаних із ситуацією на Україні», – повідомив він, водночас, закликавши Москву до дій для деескалації української ситуації.

Лідер Європейської ради заявив, що разом із Сіндзо Абе, прем’єр-міністром Японії, яка є членом «Групи семи», сьогодні «шукали відповідь на питання: як зміцнити міжнародну систему, засновану на правилах, таким чином, щоб бути впевненими, що держави притримуються цих правил».

«У цьому сенсі ми обидва знову запевняємо, що перебуваємо на боці українського народу та відстоюємо їхнє право самим вибирати своє майбутнє. Водночас ми повторюємо, що відкидаємо й не визнаємо незаконну російську анексію Криму та Севастополя», – заявив Ван Ромпей.

«Ми закликаємо Росію утриматися від будь-яких подальших кроків для дестабілізації України і, натомість, перейти до дипломатичного вирішення кризи», – додав він.

Наприкінці минулого місяця Європейський союз опублікував список 15 осіб, які стають мішенню нових санкцій у зв’язку з їхньою роллю в кризі України. Список, оприлюднений 29 квітня, збільшує загальну кількість людей, чиї активи заморожують, і яким не буде дозволений в’їзд на територію ЄС, до 48 осіб.
XS
SM
MD
LG