Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 7 травня. Російські ЗМІ: ОБСЄ встановила причину пожежі в Одесі


Пожежа в будинку профспілок в Одесі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Пожежа в будинку профспілок в Одесі

«Первый канал» Росії пропонує до уваги своїх глядачів сюжет, який спирається на «звіт ОБСЄ», якого в такому вигляді, в якому його представляє телеканал, не існує. Так, автори сюжету доводять, що висновки експертів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які оглянули Будинок профспілок в Одесі, де загинули близько 40 людей, «кардинально відрізняються від даних офіційного Києва». На думку російських журналістів, ці висновки вказують на те, що загоряння будівлі відбулося на першому та другому поверсі. Але в реальному повідомленні експертів міжнародної місії лише підтверджується той факт, що коридорами цих поверхів ширився вогонь. Про початкове місце загоряння та причини трагедії вони наразі нічого не говорять.

Російський «Первый канал» дописав і приписав повідомленню спеціальної моніторингової місії ОБСЄ щодо візиту її представників до Одеси й огляду Будинку профспілок те, чого там немає. І вже на основі власноруч дофантазованої версії «звіту» ОБСЄ, хоча насправді громадськості доступне поки що лише повідомлення на сайті організації, а не звіт, російські журналісти доходять висновків, що думка експертів ОБСЄ «кардинально відрізняється від даних офіційного Києва».

У сюжеті російського телеканалу з посиланням на агентство ІТАР-ТАСС мовиться, що «в звіті іноземної місії вказується: вогонь всередині будівлі розповсюджувався коридорами перших двох поверхів, так що пожежа почалася не нагорі, як напередодні заявляв заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар – нібито у прибічників федералізації з рук випала пляшка з займистою сумішшю, і вона полетіла вниз».

Далі, у сюжеті прокремлівського каналу також мовиться, що «дані іноземних експертів» підтверджують кадри, на яких видно, як бойовики «Правого сектору» увірвалися до Будинку профспілок услід за людьми, які там намагалися сховатися. Щоправда, самих згаданих кадрів, де б це було хоч якось видно, телеканал не навів.

Раніше головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області оприлюднило свої попередні висновки, за якими причиною пожежі в Будинку профспілок в Одесі могли бути «коктейлі Молотова», кинуті згори.

Олег Царьов – «експерт з одеської трагедії»

Тим часом експертом з одеської трагедії в сюжеті телеканалу виступає політик, якому закидають сепаратизм, Олег Царьов. Він та автори сюжету доводять, що люди з червоними стрічками на рукавах, які напали на учасників мирної ходи за єдність України й частина з яких стріляла по українських громадянах з вогнепальної зброї, є провокаторами, перевдягненими бійцями спецпідрозділів, найнятими київською владою і підтримуваними місцевою міліцією. Але в іншому місці сюжету голос за кадром звинувачує в одеській трагедії «радикалів та бойовиків з Майдану».

«Київська влада сьогодні настільки в паніці, і всі ці версії викидаються, як хаос та спроби якимось чином замести сліди. Немає сумнівів у тому, що відбулася спецоперація й в тому, що міліція в ній була задіяна. І, справді, були переодягнені в цивільне бійці спецпідрозділів», – переконує Олег Царьов.

ОБСЄ в рази лаконічніше, ніж російські телеканали

Радіо Свобода зв’язалося з керівником прес-офісу спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Майклом Боцюрковим. Як вдалося з’ясувати з допомогою прес-центру місії, експерти ОБСЄ, які працюють нині в Україні, справді, оприлюднили 5 травня на сайті своєї організації коротку інформацію щодо свого візиту до Одеси та огляду Будинку профспілок, де загинули близько 40 людей.

Дослівно у цьому повідомленні мовиться: «З’ясувалося, що вогонь поширювався коридорами першого та другого поверху. Голова регіонального бюро судово-медичної експертизи поінформував спеціальну моніторингову місію, що загалом 46 загиблих були доправлені до моргу, з-поміж яких п’ятеро людей були застрелені під час сутичок на Соборній площі та 41 людина загинула на Куликовому полі. За словами співрозмовника, більшість загиблих були ідентифіковані як мешканці Одеси та сусідніх регіонів. Оприлюднення кінцевого звіту судово-медичної експертизи очікується приблизно через один місяць».

Це наразі все, на що можна посилатися й про що можна говорити щодо висновків експертів ОБСЄ. У цьому повідомленні нічого не сказано про початкове місце загоряння, звідки вогонь почав поширюватися будівлею Будинку профспілок, джерело й причини пожежі, перевдягнених у цивільне провокаторів зі спецпідрозділів. Все, про що ми дізнаємося: на першому та другому поверсі Будинку профспілок була пожежа, вогонь ширився коридорами цих поверхів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG