Доступність посилання

ТОП новини

Що Україна покаже в Каннах цього року?


Київ – Повнометражний дебют Мирослава Слабошпицького «Плем’я» візьме участь у конкурсній програмі цьогорічного Каннського кінофестивалю. А спеціальною подією в Каннах стане нова стрічка «Майдан» режисера українського походження Сергія Лозниці. Організатори українського павільйону кажуть: режисерам є що показати. І додають, що саме зараз надзвичайно важливо працювати над позитивним образом України за кордоном.

Український павільйон працюватиме на Каннському кінофестивалі вже всьоме. Представлять не лише готові стрічки, а й проекти майбутніх. Також презентують фільми, пов’язані з революцією, як, зокрема – «Майдан» Сергія Лозниці. Бюджет стрічки – нульовий. Це документальна робота, над якою режисер працював упродовж кількох місяців протистояння в Києві. В Україні «Майдан» обіцяють показати влітку на Одеському кінофестивалі.

До конкурсної програми потрапив перший повний метр Мирослава Слабошпицького «Плем’я». Це «німе кіно 21 століття» – фільм про глухонімих. Стрічка направду без слів – ролі виконують непрофесійні актори, а озвучення чи субтитри відсутні.

Просто неба в Каннах покажуть реставровану картину «Колір граната» Сергія Параджанова. А у секції Short Film Corner презентують короткометражки п’яти молодих українських режисерів. Серед них – переможець минулорічного фестивалю «Молодість» Олександр Ратій. Його фільм «Прості речі» – це трагікомедія про самотність. «Це історія двох літніх подруг, одна з яких помирає. Я хотів, щоб після цього фільму усі захотіли подзвонити мамі», – розповідає режисер.

Маємо сформувати позитивний імідж України – Халпахчі

Андрій Халпахчі, генеральний директор кінофестивалю «Молодість», що став одним із організаторів українського павільйону, каже: цього року Україні справді є що показати. І зауважує, що така презентація – це одна із можливостей створити позитивний імідж країни, необхідність якого зростає в умовах інформаційної війни.

«Ми програли наш інформаційний простір Росії. У тому ж Криму за ці роки відбулося кілька міжнародних фестивалів, які організовували росіяни. І багато людей за кордоном просто не розуміють, що відбувається в Україні», – каже Халпахчі.

Олександр Ратій також вважає: зараз формується новий образ України в очах європейців. «Ми їздили на «Берлінале», саме коли відбувалися події на Грушевського. Тоді цей процес ментального відділення нас від Росії лише починався. Тож зараз цікавість до українського кіно лише зросте», – каже режисер.

До того ж скорочення бюджету не надто вплинуть на українське кіно, порівняно з іншими галузями культури, каже перший заступник міністра Олеся Островська-Люта. Цього року, нагадаємо, на кінематограф виділено 110 мільйонів гривень.

«Це не зовсім те фінансування, що було закладене в стратегії, і ми будемо працювати над тим, щоб воно було достатнім. Але хороша новина у тому, що фінансування збережено на попередньому рівні, а отже, буде можливість завершити розпочаті стрічки», – каже вона.

Каннський кінофестиваль триватиме з 14 по 23 травня.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG