Доступність посилання

ТОП новини

Львів посилено охороняють у передчутті можливих провокацій 9 травня


Львів – 8 травня у Львові вшановують завершення радянсько-німецької війни і всіх загиблих, а також пам’ять репресованих галичан. Водночас громадські діячі звернулись до мешканців Львова та області утриматись 9 травня від відвідування солдатських поховань і Вічного вогню всіх, для кого ці місця не є символом Перемоги. Львів посилено охороняється, щоб унеможливити провокації у ці травневі дні.

Місцева влада офіційні заходи з нагоди завершення радянсько-німецької війни запланувала на 8 травня. Політичні в’язні радянських таборів, репресовані, мешканці міста вшанують загиблих на львівському пагорбі Цитадель, де у 1941-1944 роках діяв німецький концтабір «Шталаґ-328». Тут у жахливих умовах утримувались близько 280 тисяч військовополонених різних національностей, половина з яких загинула у Львові. Запалять лампадки і на території тюрми на Лонцького, де загинули тисячі людей у роки війни. Більше мільйона мешканців Галичини енкаведисти після завершення війни виселили у Сибір. А тому більшість населення Львівщини не вважає 9 травня Днем Перемоги і святом.

Втім останні чотири роки у Львові 9 травня не обходиться без сутичок, словесних образ і конфліктів. У 2011 році навіть була стрілянина. На цей раз окремі комуністи заявили, що прийдуть на Пагорб Слави з георгіївськими стрічками і розгорнуть червоний прапор.

Радикальні молодики готові до акції

Директор департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міської ради Андрій Москаленко повідомив Радіо Свобода, що дві організації подали заявки на проведення заходів 9 травня – ветерани, які покладатимуть квіти та громадська організація «Ідея нації», активісти якої проведуть акцію «Знищ колорадського жука», під час якої зриватимуть георгіївські стрічки з людей.

Тому громадські діячі, журналісти і представники громадських формувань попросили львів’ян і мешканців області не чіпляти георгіївські стрічки, символу, під яким відбувається зараз окупація України, пропагується сепаратизм, вбивають громадян і тероризують місцеве населення. Водночас просять і львів’ян толерантно поставитись до людей, які вдягнули георгіївські стрічки вшановуючи, Перемогу, ні в якому разі не зривати їх, а також до червоних прапорів, і з розумінням відповідальності стримувати прояви агресії у інших громадян, мовиться в оприлюдненому зверненні.

Політики відмежувалась у заявах від 9 травня

Активіст Майдану Андрій Скоп, який підтримав звернення до громади, наголосив, що у Львові зумисно можуть спровокувати сутички, щоб не лише порушити спокій у місті, але й викликати ще більш вороже ставлення до львів’ян з боку мешканців Південно-Східних областей.
У моїй родині ніхто ніколи не святкував 9 травня, якщо ми його проігноруємо, то уникнемо і провокацій
Андрій Скоп
«У моїй родині ніхто ніколи не святкував 9 травня, якщо ми його проігноруємо, то уникнемо і провокацій. А якщо хтось хоче покласти квіти, то не можна їм забороняти. А те, що невідома мені організація «Ідея нації» запланувала акцію, то за цим стоїть політична сила ВО «Свобода», тому закликаю саме цих політиків не організовувати провокацій, так як це вони зробили у 2011 році. Цього року планують це чужими руками», – наголосив майданівець.

Усі політичні сили, у тому числі й ВО «Свобода», представники якої очолюють обласну владу, не проводитимуть акцій на 9 травня.

Львівські силовики спільно з громадськими формуваннями посилили охорону у місті і відстежують, чи не прибули чужі люди для здійснення провокацій. А напередодні голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що найбільша небезпека в багатьох регіонах України можлива 9-10 травня. На Львівщині 6 травня було затримано групу осіб, яка намагалась ввезти вибухівку і спеціальне обладнання.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG