Доступність посилання

ТОП новини

ЄС хоче пересвідчитися, чи слова Путіна підтвердяться діями – речниця


Володимир Путін
Володимир Путін
Європейський союз узяв до уваги вчорашні заяви президента Росії Володимира Путіна щодо українських виборів, пропозиції перенести «референдум» сепаратистів і заяви про відведення військ від українських кордонів, заявила речниця голови європейської дипломатії Майя Коціянчич.

«Цей крок може допомогти зниженню напруги. Ми стежимо за розвитком подій в Україні дуже ретельно, щоб побачити, чи всі ці слова підтверджуються на ділі», – заявила речниця.

За словами представника дипломатичної служби ЄС, «українці повинні обирати своє майбутнє у спокійній і ненасильницькій атмосфері».

На інформацію щодо рішення представників так званої «Донецької республіки» не переносити недільного «референдуму» Майя Коціянчич відповіла: «ЄС твердо наголошує, що регіонального референдуму проводити не слід ні 11 травня, ні пізніше. Ми його не визнаємо, бо такий вид референдуму не матиме жодної демократичної законності».

Речниця верховного представника ЄС із закордонних справ ще раз нагадала, що європейська співдружність закликає Росію «відкликати так званий «мандат» Федеральних зборів Росії щодо використання військових сил на території України».

Напередодні Путін закликав проросійських сепаратистів на сході України перенести плановані на 11 травня «референдуми» про самовизначення регіонів, щоб створити необхідні умови для діалогу.

Путін також заявив, що Росія відвела війська від кордонів з Україною, проте Пентагон і НАТО це спростували.

Брюссельський політолог та професор Вільного університету Брюсселя Оде Мерлен, коментуючи заяви російського президента, заявила: «Це, можливо, слід пов’язати із повідомленням щодо можливого встановлення постійних баз НАТО на східних кордонах ЄС. Це припущення, можливо, дещо розхвилювало російську владу. Також у самому Кремлі існують суперечності та різні бачення, яких не назвеш «монолітними». Зокрема, щодо підготовки на Заході нової серії санкцій, які можуть набагато потужніше зачепити росіян, і особливо місцеву олігархічну систему».

Експерт додає, що останні заяви російського лідера можуть розцінюватися як відступ, але можуть означати й те, що робиться пауза для обговорення подальших кроків у політичних колах Кремля.
XS
SM
MD
LG