Доступність посилання

ТОП новини

Прикордонники і міліціонери запобігають завезенню в Україну «військових туристів» до 9 травня – Речинський


Запобігаємо завезенню в Україну «військових туристів» до 9 травня – Речинський
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:01 0:00

Запобігаємо завезенню в Україну «військових туристів» до 9 травня – Речинський

Гість «Вашої Свободи»: Станіслав Речинський, радник міністра внутрішніх справ України.

Олександр Лащенко: Завтра на календарі 9 травня. Правоохоронці, остерігаючись можливих провокацій, закликають людей уникати масових акцій саме цього дня в Україні. Ризиковано може бути не лише на сході, де триває боротьба з проросійськими сепаратистами, а й на заході України, у центрі держави і в столиці. І чимало українських міст взагалі, включно з Києвом, скасували паради на честь Дня Перемоги.

У радянські часи 9 травня називали «червоним днем календаря». Що робить зараз українська влада, правоохоронці, щоб цей день не став червоним у прямому сенсі слова?

Пане Речинський, чи готова Україна дати відсіч можливим провокаціям завтра? Що роблять для цього правоохоронці?
ЗАВАНТАЖИТИ
У Харківську область додатково перекинуто більше ніж тисячу співробітників міліції, в Одесу – більше ніж 300, а в Херсон – 200

(Переклад). Я буду говорити, звісно, про те, що робить МВС. Тому що СБУ веде свою роботу щодо недопущення якихось організаційних моментів провокаційних виступів. А міліція, звісно, посилює патрулювання потенційно небезпечним міст. Причому це патрулювання посилюється. Так у Харківську область додатково перекинуто більше ніж тисячу співробітників міліції, в Одесу – більше ніж 300, а в Херсон – 200.

Крім штатних працівників міліції залучаються місцеві сили Самооборони для посиленого патрулювання, для чергування на блокпостах. І нещодавно створені загони спецпризначення.

По Києву. Ви вже знаєте всі, що по всіх основних трасах в’їзди до Києва проходять через блокпости, йде догляд маршруток, автобусів.

– До речі, сам учора переконався, коли з Броварів їхав, у цьому. Той самий блокпост, де, на жаль, свого часу загинуло троє працівників ДАІ. Там був доволі активний догляд.
Ситуація в Києві знаходиться під контролем

– І зараз на патрулювання по місту Києву 329 автопатрулів, тобто це 920 людей, 197 піших нарядів, а це більше тисячі осіб, і 500-700 громадян з числа громадськості також залучені до патрулювання. Крім того, залучені до патрулювання підрозділи «Титан», створено п’ять посилених груп.

За рішенням начальника ГУ МВС в місті Києві, на території обслуговування в п’яти районах управлінь працює 10 груп швидкого реагування спеціального полку міліції. І також 171 наряд ДАІ.

Тобто, на сьогодні, ми вважаємо, ситуація в Києві під контролем.

– Кілька днів тому віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський заявляв про те, що навіть у Львові не виключені провокації на 9 травня. Тобто і захід може бути під прицілом можливих провокаторів, так?

– Я не знаю, що саме на увазі мав пан Кошулинський. Але, безумовно, групи могли проникати і на західні терени для того, щоб під виглядом українських націоналістів проводити якісь провокаційні дії проти ветеранів, проти пам’ятників, тобто «працювати на картинку».

– Не буде параду у тому ж самому Києві. Але в деяких містах південного сходу, наскільки я розумію, будуть паради. Взагалі у будь-якому разі акції за участі ветеранів Другої світової війни теж будуть. Звісно, як же інакше 9 травня? Буде міліція охороняти особливо ретельно такі можливі акції від можливих провокацій? Покладання квітів до Вічного вогню, інші можливі такі акації?
Парадів не буде ніде. Не можемо казати за Донецьку і Луганську області

– Парадів, наскільки мені відомо, не буде ніде. Безумовно, ми не можемо казати за Донецьку або ж за Луганську області. Там проводиться АТО. Хто його знає, що там ці бандити? Може, і влаштують якийсь парад. Там міліція, звісно, не може цього охороняти. Такі заходи, як покладання вінків, безумовно, будуть як під контролем міліції, так і громадян активних, щоб, не дай, Боже, нічого не трапилося.

– А чи володіє саме МВС, можливо, якимись даними зі своїх агентурних джерел – щось готується з боку проросійських активістів провокаційне не лише в Києві, а й, наприклад, на південному сході, у тій же Одесі, де сталися відомі події другого травня цього року? Є якісь дані? Активність більша готується? Так звана «руская вєсна»?
Місто взагалі ні на яку «рускую вєсну» не налаштоване. Одесити – на кожному подвір’ї український прапор
Учора проривалася група з Придністров’я. Була зупинена на кордоні. Західні кордони за наполяганням Європи, дуже добре укріплювали

– Я тільки з Одеси повернувся. Саме місто взагалі ні на яку «рускую вєсну» не налаштоване. Абсолютно. Одесити – на кожному подвір’ї український прапор, ніякого наміру виходити зі складу України чи проводити якісь масові акції на 9 травня у них абсолютно немає.

Але у той же час буквально учора проривалася група з Придністров’я певних молодих людей. Вона була зупинена на кордоні. Зрозуміло, що кордон повністю не може контролюватися, на жаль. Тому що, якщо західні кордони ми, за наполяганням Європи, дуже добре укріплювали, то, на жаль, південний схід, північний схід у нас досить прозорі. І зараз там і прикордонники, і співробітники МВС перш за все запобігають завезенню якихось російсько-придністровських «туристів», «військових туристів».

– Відбувається це й досі?
У Луганській області учора був серйозний прорив. Прорвався російський військовий «Тигр» і чотири мікроавтобуси з озброєними людьми

– На жаль, це відбувається. Це не стосується Одеси. В Луганській області учора був серйозний досить прорив. Там прорвався автомобіль російський військовий «Тигр» і чотири мікроавтобуси з озброєними людьми.

– «Тигр» – це ж не жарт. Це ж бойова машина, так?

– Так.

– Так нахабно через кордон перекидали?

– Прикордонники стріляли, але, на жаль, їх було набагато більше. І вони прорвалися.

– Навіть так. До речі, є багато різної інформації щодо трагічних подій в Одесі 2 травня. Як наразі йде розслідування? Чому це сталося? Чимало звинувачень на адресу міліції, що вона не відвернула, а іноді навіть і потурала діям проросійських провокаторів, які ще на вулиці Грецькій, до дій у Будинку профспілок, спровокували таку провокацію криваву, яка сталася потім.

– Ситуація навколо подій біля Будинку профспілок насправді дуже складна. Більшість звинувачує заступника начальника міліції Дмитра Фучеджі. Я думаю, що це трохи демонізація, тому що, за показами самих же працівників міліції, якби не дії Фучеджі, то були б захоплені обласне і міське управління міліції, були би захоплені зброярні, а приміщення були б спалені. Тобто, було б таке загострення пристрастей. Те, що він там скрізь світився на фотографіях…

– …так. При чому «світився» на боці проросійських активістів, у тому числі озброєних…

– Коли співробітник міліції бере участь у масових акціях, то він буває з різних сторін. Як зі сторони прибічників української державності, так і зі сторони бандитів. Тому що він веде перемови. Зараз іде розслідування. Наскільки мені відомо, Фучеджі втік, але взяті під варту ще кілька організаторів цих подій і проводиться ретельний аналіз поведінки міліції.

Але ситуація була для одеської міліції абсолютно екстраординарною, коли, з одного боку, дуже велика, серйозна чисельність ультрас, а з другого боку, раптово, невідомо звідки з’явилася не менша кількість бандитів, причому озброєних, які почали відразу ж стріляти.

– Пане Речинський, ця хода другого травня…Її час був відомий заздалегідь. Ті ж самі сайти цієї так званої «російської весни» постійно закликали: «Дати відсіч «майданутим». Все це готувалося не в останній день, другого числа. Це було заздалегідь відомо. Можна було ж підготуватися правоохоронцям?

– Справа в тому, що кількість людей, які були на Куликовому полі постійно, абсолютно не відповідала масштабам, що були другого травня. Їх кількість різко зросла. І до сих пір стоїть питання: звідки ці люди з’явилися? Говорилося, що вони в районі 411 батареї. Це така ділянка санаторіїв, у тому числі закритих. Напевне, якісь групи ховалися там.

– Ті ж самі «гастролери», можливо.
Недопрацювання міліції, не були прочесані всі ці місця

– Це, звісно, було недопрацювання міліції, що не були прочесані всі ці місця. Але міліція була заскочена зненацька.

– Є фото, де Дмитро Фучеджі фігурує саме серед проросійських учасників сутичок другого травня. А є фото міліціонерів – вони стоять, намагаються поділити сторони і так далі. Але у них червоні пов’язки. Такі ж самі, як і в проросійських активістів-екстремістів. У деяких. Не в усіх, звісно.

– Так.

– А чому так відбулося? Щось з’ясувалося з цього приводу пов’язок?

– З пов’язками, можливо, Ви бачили, на наших мітингах, наприклад, у Києві теж часто на міліціонерів намагалися часто пов’язати пов’язки, припустимо, кольору державного прапора. Та ж ситуація була і в Одесі, наскільки я розумію. Просто в тій ситуації міліція не від самого спочатку вийшла з цими червоними пов’язками, їх пов’язували вже в ході для того, щоб просто їх не зім’яли. Це не був якийсь глобальний зговір міліції і бандитів з тим, щоб знищити прихильників Євромайдану.

– А події наступного дня після пожежі в Будинку профспілок, коли десятки проросійських активістів міліція відпустила? Тоді відразу в розпал відпускання третього травня міліція казала, що прокуратура дала добро відпустити під натиском тих, хто протестував в Одесі. Навпаки, прокуратура потім сказала, що це міліція зробила. Тут з’ясувалося? Хто взагалі ухвалював рішення на тлі штурму одеської міліції відпустити цих протестувальників?

– Не буду відповідати на це запитання. Тому що це наразі дуже небезпечна тенденція пішла, яка у чомусь повторює 2005 рік. Коли органи влади починають між собою сваритися і перекладати вину один на іншого. Це було і в ході АТО, і зараз у ході цих подій.

Я думаю, що коли ми пік напруження пройдемо, то будуть зроблені якісь кадрові переміщення. Вже створена комісія щодо розслідування цих справ. Буде з’ясовано, де вина прокуратури, а де вина міліції. Винні будуть покарані.

– До речі, з тих активістів – їх усіх відпустили третього травня?

– Ні. Відпустили 60 осіб. І більше ніж 60 залишилися. А потім були ще затримані.

– А проукраїнські є теж за ґратами?

– Так, і з того боку, і з того боку.

– Пан Фучеджі був добу очільником одеської міліції, виконувачем обов’язків. Потім його поміняли на Івана Катеринчука. І керівника області поміняли (Одеську ОДА очолив Ігор Палиця).

– Там ще поміняли відразу трьох заступників Катеринчука. І ротація ще йде, я знаю, в ці дні.

– А пана Фучеджі викликали на допит (я не знаю, як називалася ця процедура). Під чесне слово він зобов’язався далі продовжити участь у слідчих діях. Чому його не взяли під охорону? Він утік. Це теж з’ясовується?

– Я не можу цього пояснити. Подивимося далі.

– Пане Речинський, активно триває, принаймні, про це заявляють і в МВС, антитерористична операція на сході України. Є свіжі дані, що в ніч на сьогодні обстріляли шість блокпостів підрозділів АТО. Про це повідомив сайт МВС. У міліції попереджають, що «по всіх, хто відкриває вогонь по позиціях підрозділів АТО, буде відкритий вогонь у відповідь на ураження без попереджень і коливань».

Є загальна картина, АТО триває вже не один день. Скільки є жертв, можливо, серед тих, хто намагається захистити цілісність України, і серед тих, хто їм протистоїть – сепаратистів?
Відбуваються щоденні вбивства мирних жителів

– Щодо загиблих, по-моєму, фігурувала цифра 16, а чисельність поранених значно більша. Не можна точно сказати. Щодо жертв серед бандитів, на жаль, у нас немає інформації. Тим більше, за даними нашими, там відбуваються ще й щоденні вбивства мирних жителів.

– Саме бандитами?

– Так.

– Російська пропаганда постійно звинувачує, що, мовляв, це (знаємо позицію російської влади, Путіна) «каральна операція». Є жертви серед мирного населення саме внаслідок дій українських правоохоронців?

– Людей без зброї в руках – жертв немає.

– Тобто, метою є тільки той, хто взяв зброю і не тільки звичайну зброю. ПЗРК – там дуже серйозно озброєні противники. «Мирні» так звані протестувальники.
Там торжество криміналітету, йде масове відбирання у громадян автомобілів

– Насправді те, що там зараз відбувається всередині, то це таке торжество криміналітету. Кожного дня звіди щодня сигналізують про те, що, по-перше, йде масове відбирання у громадян автомобілів.

– «На потреби революції»?
Автосалони вже всі пограбовані. Учора пограбована інкасаторська машина, витягнуто мільйон гривень. Пограбування аптек

– Я не знаю, куди вони їх. Може, вони якось умудряються їх відразу продавати. Але автосалони вже всі пограбовані на Донеччині і на Луганщині. Постійне пограбування інкасаторських машин. Учора була пограбована інкасаторська машина, витягнуто мільйон гривень. Пограбування аптек.

– А де саме мільйон украли?
Бандити дуже стрімко оснащуються автотранспортом, грішми і заручниками. Не тільки готуються до штурму, готуються до прориву. Там паніка

– Я не скажу наразі. Чи в Краматорську, чи…Крім того, зброя, яка була у звичайних громадян, мисливська, зареєстрована, теж відбирається. Постійно беруть у полон місцеві депутати. Учора теж був такий випадок.

Тобто, з одного боку, бандити дуже стрімко оснащуються автотранспортом, грішми і заручниками. Ці три фактори говорять про те, що вони не тільки готуються до штурму, скоріш за все, вони готуються до прориву з…

– Тому що їх затиснули, так?

– З одного боку, це, а з іншого – на них дуже сильно вплинуло те, що Росія допомоги тієї, на яку вони розраховували, не надає. І там у якійсь мірі паніка. Очевидно, вони будуть намагатися прориватися.

– Слов’янськ той же. Звідти, так?

– Так. Тому що вони розуміють, що вони не зможуть ці міста втримувати.

– Маємо запитання радіослухача.

Слухач: Я хотів би на хвилинку повернутися до Одеси. Наскільки я зрозумів з того, що сказав пан радник, 60 осіб, яких відпустили, то це були проросійськи налаштовані громадяни, яких заарештували, а ті 60, що сидять, то це євромайданівці. Так?

– Наскільки я зрозумів пана Речинського, є й ті, й ті активісти. Звільнили тільки половину проросійських активістів.
Відпустили не тільки проросійських активістів. У тому числі і криміналітет

– Так. І серед тих, кого відпустили, не тільки проросійські активісти. Ніхто особливо не розбирався. Там усі.

– І криміналітет у тому числі?

– Так, у тому числі і криміналітет.

– Ті, хто жодного стосунку до подій другого травня не мали?

– Так.

– Дивна ситуація була вчора у Маріуполі. Була інформація міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і було відео, що українські правоохоронці, учасники АТО повністю звільнили місто, включаючи його «серце» – мерію. Потім знову через кілька годин з’явилося відео, навпаки, повернулися ніби проросійські активісти. Якщо це не сепаратисти, то просто місцеві жителі. Чому? Українські підрозділи звільнили і назад знову віддали? Ви можете пояснити, чому так сталося?

– Маріуполь зараз не під контролем сепаратистів. За допомоги загону «Азов» і співробітників міліції місто було звільнене, були захоплені у полон начальник (як він у них називався?), самопроголошений «міністр оборони», ще ряд осіб. І потім знову захоплення органів влади не відбулося.

– Але прапори видно, триколори російські висять на мерії Маріуполя. Що це? Це просто пересічні люди зайшли? Є у Вас якась інформація? Немає українських міліціонерів. Принаймні, на відео. Може, це відео сфабриковане якось?

– За нашими даними, Маріуполь зараз не захоплений сепаратистами.

– А основне джерело цього сепаратистського руху проти України – Слов’янськ. Яка там зараз ситуація? Звужується коло навколо цього «Стрілка», «мера» так званого Пономарьова. Я так розумію, що вони сидять, напевне, в мерії Слов’янська.

– Там зараз відбулася зміна ситуації у зв’язку зі звільненням Губарєва.

– Так званий «народний губернатор» Донеччини.
Йде вичікування. «Референдум» на 11 число не схвалюється їхніми «шефами»

– Так.

Крім того, йде вичікування як з нашого боку, так і зі сторони бандитів. Тому що ситуація змінилася. Вони зрозуміли, що «референдум» на 11 число не схвалюється їхніми «шефами».

– Учора один із «шефів», якщо його можна так назвати, сказав, що треба перенести. Ми знаємо заяви цього «шефа».
Або складуть зброю, або ж їм дадуть вийти, щоб було менше жертв

– Так. Відповідно і керівники АТО сподіваються на те, що вони зрозуміють, що залишилися без підтримки, і або складуть зброю, або ж, може, навіть їм дадуть вийти для того, щоб було менше жертв.

– Все ж таки Ви зараз підтверджуєте вже вкотре те, що казав і міністр Арсен Аваков, і інші представники МВС, і керівники Національної гвардії, які беруть участь в АТО, що все-таки мета – не стільки звільнити від терористів, а якомога менше жертв допустити?
Щоб організовано перетнули кордон у напрямку свого «шефа», ніхто затримувати не буде

– Це передусім. Я думаю, що якщо будуть якісь переговори, наприклад, щоб вони організовано перетнули кордон у напрямку свого «шефа», то їх ніхто і затримувати не буде.

– Якщо забажають скласти зброю, за ними немає тяжких злочинів, то їх відпустять, так? Амністія буде?
Крім тих, хто брав участь у вбивствах, у катуваннях

– Так. Крім тих, хто, звісно, брав участь у вбивствах, у катуваннях.

– Пане Речинський, Ви все ж таки з якими очікуваннями збираєтеся зустрічати завтрашній день? Все ж таки буде все гаразд, вдасться уникнути можливих провокацій? Адже не треба бути пророком, щоб передбачати, що проросійські сили не будуть сидіти, склавши руки, завтра.

– Наприклад, по Києву. Проросійські сили – хто це? Пан Калашников? Я не знаю. Я йому дуже не радив би взагалі організовувати, тому що у мене таке враження, що його і міліція не зможе захистити.

– А Одеса, Дніпропетровськ, Запоріжжя, інші міста – там?
Дай, Боже, щоб не було терактів. Це страшніше, ніж масові безлади

– Там може бути різне, звісно. Тобто, не дивлячись на те, що контроль, ми не знаємо, яким може бути глобальний план. Тобто, не дай, Боже, щоб не було терактів. Це страшніше, ніж якісь масові безлади.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG