Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії закликають допомогти Україні і готуватися до війни (латвійські ЗМІ)


Латвійські ЗМІ пишуть, що Україні слід надати фінансову допомогу для організації демократичних виборів, вітають те, що Україна переймає європейську символіку вшанування жертв Другої світової війни, а також попереджають, що Латвії з огляду на останні українські події слід потурбуватися про свою безпеку.

Латвійська газета «Diena» пише, що екс-міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс закликає країни Заходу допомогти Україні в організації демократичних виборів, а також надати фінансову підтримку у запровадженні реформ. Згідно з таким сценарієм регіони, які хочуть автономії, більше не будуть зацікавлені у відокремленні. Вони також не зможуть існувати окремо, оскільки дуже слабкі, вважає латвійський політик.

Газета «Latvijas Avīze» публікує статтю політичного оглядача Франка Гординса під назвою «Чудовий почин». Автор вітає рішення нової української влади широко відзначати перемогу в Другій світовій війні 8 травня, як це відбувається на Заході. Заходи 9 травня відбуватимуться без російських «георгіївських стрічок», що стали символом агресії російського шовінізму. Оглядач вітає те, що Україна переймає європейську символіку вшанування жертв Другої світової війни. Цього року на офіційних заходах вживатиметься стилізоване зображення червоного маку.

Інформаційне агентство LETA інформує, що у Ризі біля будинку Саейму Латвії відбувся пікет із закликом заборонити в цій країні російські «георгіївські стрічки». Учасники акції протесту закликали парламент ухвалити заходи для збереження державності Латвії та запобігти розвитку в державі українського сценарію. Наразі Ризька дума на підставі рекомендації Поліції безпеки Латвії заборонила проведення ходи 9 травня учасників російської радикальної організації «Родина» – з огляду існування загрози небезпеки жителів столиці.

Газета «Neatkarīga» публікує матеріал політичного оглядача Бенса Латковскіса, який зокрема зазначає про крах ідеології Володимира Путіна. За його словами, розвиток подій в Україні свідчить про те, що Захід та Україна намагаються стабілізувати ситуацію в рамках існуючого світового порядку й дотримуватися неписаних правил культурної поведінки. А Росія наразі хоче протилежного – демонтувати існуючий і навести новий порядок у світі й запровадити нову ідеологію. На думку автора, якщо у випадку анексії Криму у неї були хоч і недостатні, але якісь аргументи, то подальший розвиток подій засвідчив, що Путінська ідеологія в основному базується на антиамериканських та антибандерівських гаслах, їй бракує фундаментальної бази. Чи довго ще російський народ «купуватиметься» на промови, марші перемог та інше, запитує Латковскіс.

Латвійський політтехнолог Данс Тітавс у статті «Хочеш миру – готуйся до війни», опублікованій на порталі DELFI, пише, що російська агресія у Криму та події на півдні й сході України є уроком для Латвії у контексті її власної безпеки. На його думку, існують три взаємопов’язані напрямки для зміцнення безпеки держави та її жителів. Це – колективна безпека НАТО, широке залучення населення, зокрема навчання основним військовим знанням на базі народного ополчення, сучасне озброєння, а також формування єдиного, патріотичного суспільства, яке готове захищати свою Батьківщину. Технології анексії змінюються, наголошує автор. Зокрема Росія у Крим «запустила зелених чоловічків». Наразі у них нічого б не вийшло в гомогенному середовищі, де жителі є патріотами своєї держави. Тому, на думку автора, Латвії слід активніше працювати у напрямку інтеграції – турбуватися, щоб етнічним меншинам було комфортно в країні проживання. Також політтехнолог вважає, що в інформаційній війні не слід забороняти телевізійні канали супротивника, а створювати власних «інформаційних бійців», які спростовуватимуть пропаганду й надаватимуть широку достовірну інформацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG