Доступність посилання

ТОП новини

Чому «міністр оборони» сепаратистів був лише у трусах?


«Міністр оборони» сепаратистів в Донецьку (фото: facebook Олег Ляшко)
«Міністр оборони» сепаратистів в Донецьку (фото: facebook Олег Ляшко)
Київ – Служба безпеки України звільнила трьох офіцерів спецпідрозділу «Альфа», яких сепаратисти захопили в полон у Горлівці 27 квітня. Кадри їхнього утримання, де чоловіки – напівроздягнені, важко побиті, обличчя закривлені, а їхні очі зав’язані скотчем, змусили правозахисників бити на сполох і нагадувати про декларацію прав людини та заборону тортур. Втім, 7 травня українські правоохоронці затримали самопроголошеного «міністра оборони» так званої «Донецької народної республіки» Ігоря Какідзянова, якого теж роздягнули, роззули та натягли на голову ганчірку. Реванш у поводженні із затриманими не розірве коло насильства, а лише звузить його, знову наголошують правозахисники.

7 травня неподалік селища Мангуш сепаратисти обстріляли автобус новоствореного батальйону міліції спеціального призначення «Азов», який рухався з Маріуполя в напрямку Бердянська. Втім, українські правоохоронці зуміли дати відсіч і в результаті вбили сепаратиста, який стріляв із кулемета, а ще двох нападників взяли у полон. Серед них – «міністр оборони» так званої «Донецької народної республіки» Ігор Какідзянов.

«11 квітня Ігоря Какідзянова представив Донецькій обладміністрації пан Пужилін і доручив йому створювати бригади для захисту Донецької області. Крім того, ми добре знаємо, що саме він був організатором нападу на Маріупольську воєнну частину. Йому цього виявилося мало, сподіваюсь, суд і слідство дадуть правильну оцінку його діяльності і діяльності його спільників», – відзвітував радник керівника МВС Антон Геращенко.

За словами народного депутата, одного з кандидатів на президента Олега Ляшка, 33-річний сепаратист із Горлівки Ігор Какідзянов біля маріупільського аеропорту влаштував засідку, в тому числі і на нього. На своїй сторінці у мережі Фейсбук Ляшко запевнив, що керував операцією, а згодом особисто допитав затриманого. На підтвердження оприлюднив відео допиту у машині.

Там Какідзянов був лише у спідній білизні з мішком на голові. Босим у кайданках та масці його вели і по харківському летовищу. Наразі Какідзянова «транзитом через Харків відправили в сусіднє місто» для проведення слідчих дій.

Реванш чи гуманізм?

Таке поводження із затриманим одразу розділило українців на два табори: прихильників тих же методів поводження з затриманими, якими користуються сепаратисти, і на опонентів, що виступають за гуманніші методи поводження. За поясненнями, чи не є цей випадок службовим злочином з боку українських правоохоронців, Радіо Свобода звернулося до МВС, наразі відповіді не отримало. Натомість Олег Ляшко знайшов пояснення.
Чому він роздягнутий? Тому що під час затримання він у прямому значенні наклав у штани
Олег Ляшко

«Ви мене питаєте, чому він роздягнутий? Тому що під час затримання він у прямому значенні наклав у штани, а інших йому дати у нас, вибачте, не було. Коли ви співчуваєте терористам, то завжди пам’ятайте: вони нам не співчувають, вони нас убивають і намагаються знищити нашу рідну Україну!» – написав Ляшко у Фейсбук.

Жодна людина не може бути піддана катуванням і жорстокому поводженню або такому, що принижує гідність, не важливо, сепаратист це чи терорист, каже директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур. І українські військові повинні розірвати коло насильства, дотримуватись прав людини і не відповідати сепаратистам їхньою монетою, наголошує правозахисник.

«Якою б складною не була ситуація, отакий реванш не є виходом. Якщо сепаратисти є правопорушниками – їхні дії треба розслідувати і притягувати до відповідальності, але робити це в судах, у відповідності до норм права і правозахисних стандартів. Я розумію, що це складно в даних умовах і це потребує вольового рішення, але лише таким чином можна буде вийти з кризової ситуації і відкривати шлях до будівництва нової держави», – каже вона.

Тетяна Мазур наголошує, що будь-яке затримання повинне здійснюватися компетентними органами з недопущенням тортур, жорстокого поводження і приниження гідності. Затриманий має мати доступ до адвоката і медичної допомоги, якщо в ній є необхідність.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .
XS
SM
MD
LG