Доступність посилання

ТОП новини

У Львові заборонено всі масові заходи 9 травня


Львів – Згідно з судовим рішенням Львівського окружного адміністративного суду, сьогодні у Львові дозволено ветеранській організації і працівникам генерального консульства Росії у Львові лише покладання квітів на могили і до пам’ятників жертвам війни. З відповідним позовом звернулась міська рада, щоб унеможливити провокації у місцях скупчення людей. Спокій у місті охороняють як силовики, так і громадські формування.

Утім нікому не заборонено сьогодні прийти на Марсове поле і Пагорб слави у Львові, де спочивають близько семи тисяч фронтовиків, військовослужбовців і працівників НКВС. Відтак комуністи, представники Антифашистського комітету і працівники Генконсульства Росії у Львові зранку покладуть квіти на могили ветеранів. Обіцяють почепити на одяг георгієвські стрічки і біля могил розгорнути червоний прапор.

Громадські діячі Львова закликали людей не чіпляти стрічки, бо у нинішній військовій ситуації це символ окупанта. Активісти громадських організацій побоюються, що дорогою на Пагорб слави провокатори можуть здирати з людей георгіївські стрічки.

300 самооборонців охороняють місто

Юрій Мартинюк, активіст «Самооборони», розповів Радіо Свобода, що близько 300 добровольців спільно з силовиками охороняють порядок у місті і чергують на Марсовому полі, Пагорбі слави і біля Монументу слави.

Ми будемо стежити за толерантною поведінкою на вулицях, якщо будуть провокації, то здатні це локалізувати і припинити ці дії
Юрій Мартинюк
«Не виключаються якісь провокації, професійно підготовлених провокаторів і активних львів’ян, які хочуть висловити свою позицію, бо її не поділють з тими, хто святкує. Ми будемо стежити за толерантною поведінкою на вулицях, якщо будуть провокації, то здатні це локалізувати і припинити ці дії», – каже активіст.

Представники громадської організації «Ідея нації» пообіцяли не проводити акцію «Знищ колорадського жука», а, навпаки, пильнуватимуть за порядком.

Диверсійні групи у Львові?

Парламентар від партії «Батьківщина» Ігор Васюник повідомив Радіо Свобода, що колишні працівники міліції надали інформацію про кілька груп диверсантів у місті і всі дані надали силовикам і, за словами депутата, ці підозрілі особи затримані.

Є інформація, що зі Львова центр дестабілізації може перейти у Тернопіль і Рівне, бо у Львові дуже ретельно все відстежуємо. Але Росії і особисто Путіну дуже потрібна картинка саме зі Львова
Ігор Васюник
«Думаю, що є диверсійні групи, які захочуть показати якусь картинку у Львові. Є інформація, що зі Львова центр дестабілізації може перейти у Тернопіль і Рівне, бо у Львові дуже ретельно все відстежуємо. Але Росії і особисто Путіну дуже потрібна картинка саме зі Львова», – наголосив депутат.

Громадські діячі просять львів’ян толерантно ставитись один до одного, не реагувати на георгіївські стрічки.

Всі, хто має бажання, може прийти і покласти квіти на могили тих, хто воював з нацистами. Не буде жодних маніфестацій і мітингів
Андрій Садовий
«Всі, хто має бажання, може прийти і покласти квіти на могили тих, хто воював з нацистами. Не буде жодних маніфестацій і мітингів», – пообіцяв мер Львова Андрій Садовий.

У 2011 році, коли суд заборонив 9 травня проведення масових акцій, були бійки і навіть пролунав постріл. Тоді сценарій, який реалізувався у Львові, писався в Адміністрації президента і його виконавцями стали місцеві комуністи і опозиційні політики від ВО «Свобода», які привезли своїх прихильників з усієї області.

Втім цьогоріч очільниця області, за сумісництвом народний депутат від ВО «Свобода» Ірина Сех взяла на себе відповідальність за ситуацію в регіоні 9 травня.

Найбільше громадські активісти побоюються, щоб через зумисно організовані провокації у Львові, не посилити ненависть у мешканців міст східних регіонів до галичан, які нині несуть службу на Донбасі, а це військовослужбовці, спецназівці, патрульна міліція, добровольці громадських формувань.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG