Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 9 травня. У Києві заборонили «георгіївські стрічки», а кругом – «Правий сектор»


Незважаючи на те, що українці і росіяни разом досягли перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, московська пропаганда й 9 травня продовжила огульну антиукраїнську кампанію. Телеканали, державні ЗМІ Москви, переповнені й цього дня суто антиукраїнською дезінформацією, де, наприклад, спеціально виділені лише негативні реакції ветеранів війни про Україну. Телеканал «Росія 24» стверджує, що в Києві нібито заборонили носити «георгіївські стрічки», а в Маріуполі нібито сили «Правого сектору» атакували проросійських «патріотів» у захопленому ними приміщенні міськради. При цьому російські телеканали не кажуть ні слова про те, що добре озброєні сепаратисти захопили у п’ятницю частину приміщення управління внутрішніх справ Маріуполя.

Фактично всі державні ЗМІ Росії 9 травня повідомляють про відзначення Москвою дня перемоги Росії у Великій Вітчизняній війні. Починаючи з висвітлення виступу президента Володимира Путіна на параді на Красній площі Москви і завершуючи висвітленням його незаконного, за міжнародними нормами, приїзду цього ж дня до українського Севастополя, телеканал «Росія 24» надає слово лише налаштованим проти України ветеранам, скажімо, жінці з Севастополя, яка заявила під час російського параду у місті: «В Україні взагалі не було ніякої уваги до ветеранів, і я тепер зі сльозами, а мені вже 91 рік».

Інформуючи про відзначення в Києві Дня Перемоги 9 травня, телеканал «Росія 24» навіть не показує телесюжету про те, як українські керівники покладають квіти і вінки біля Вічного вогню в столиці України, лише повідомляє: «Керівники країни і представники київської міської адміністрації вранці поклали квіти до пам’ятника Слави у міському парку, але використовувати радянську символіку і «георгіївські стрічки» там заборонили».

Хоча, як свідчить телесюжет вже іншого російського телеканалу, НТВ, 9 травня в Києві до пам’ятника Слави масово йшли люди, у багатьох з яких прикріплені на груднях якраз георгіївські стрічки, і цим людям цього ніхто тут не забороняв.

Щоправда, як свідчать чимало ілюстрацій з Києва, багато людей у столиці України носять цього дня символічні червоні маки, які використовують всюди у Європі як знак пошани до жертв Другої світової війни.

У Москві продовжують лякати усіх «Правим сектором» і не бачать терористів

Чи не всі повідомлення російських ЗМІ про тривожні події на сході України розпочинаються з тверджень, що всюди у протидії терористам, проросійським бойовикам тут наче б то присутній «Правий сектор». Цей міфічний жупел російські ЗМІ використовують щодня.

Не обійшлося без «Правого сектору» на російських телеканалах і 9 травня. Так, «Росія 24» розповіла про події в Маріуполі: «На вулицях Маріуполя в Донецькій області, як повідомляється, йде бій і ось що нам розповіли очевидці: «Був захист будівлі у центрі міста, на яку напав «Правий сектор».

Хоча, насправді, на той час бій ішов у п’ятницю за будівлю управління внутрішніх справ, яку намагалися захопити близько 30 добре підготовлених і озброєних проросійських бойовиків. Але «Росія 24», як й інші російські державні ЗМІ, цього помічати не бажають, ведучи мову про нібито «російських патріотів» у східноукраїнських містах, яких протиставляють, насамперед, «Правому сектору», якого так ніхто тут і не бачив.

Також не бачать російські ЗМІ, наприклад, і того, що проросійські бойовики у п’ятницю застрелили на своєму блок-посту в Костянтинівці на Донеччині священика Павла з УПЦ (Московського патріархату) лише за те, що він намагався бойовиків просто заспокоїти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG