Доступність посилання

ТОП новини

Путін, Україна і ЗМІ Росії


(Рубрика «Точка зору»)

Олена Риковцева

Ведучий програми «Вести» (інформаційна програма Всеросійської державної телерадіокомпанії) Андрій Кондрашов:

– У річницю визволення від фашистів фашисти в Маріуполі розстрілювали, палили і давили народ бронетехнікою.

Його співведуча:

– Маріуполь сумує за жертвами бійні, яку бойовики Національної гвардії влаштували в День Перемоги. Загинуло від семи до 20 осіб. У беззбройних людей, які вийшли, щоб узяти участь в урочистостях, стріляли на ураження, давили бронетехнікою і вбивали міліціонерів, які відмовилися піти проти городян. Будівлі РВВС і міськради спалили.

Кореспондент програми «Вести» Азамат Саліхов:

– Каральна операція українських силовиків. Кривава розправа київської хунти. Мирну ходу на честь воїнів-визволителів у святе для кожного ветерана свято бойовики «Правого сектору» розстрілювали з великокаліберних кулеметів, а браві українські десантники на БТРах давили людей, які намагалися перешкодити їхньому проїздові. Багатотисячна колона з фронтовиками і городянами намагалася пройти до Вічного вогню і потрапила під шквальний вогонь.

Усе зрозуміло? Це робить ТІЛЬКИ ОДНА журналістська бригада ТІЛЬКИ В ОДНОМУ випуску програми «Вести» каналу «Россия». І такі ж бригади точно так само вже відпрацювали тему Маріуполя на НТВ, на «Першому каналі», на каналі «Россия-24»…

Це ви в себе в Україні можете розповідати, що в Маріуполі відбувалася спецоперація, що батальйон «Дніпро» намагався відбити будівлю міськУВС у збройних сепаратистів, що люди на вулиці намагалися блокувати БТРи, що серед загиблих є і військові і т. д. Ніхто тут не збирається хоч якось враховувати ваші версії і ваші реконструкції.

Сюди більше не надходить ніякої «ворожої» інформації. Тут тільки один можливий погляд: фашисти входять у мирні міста, фашисти нападають на мирні демонстрації, фашисти палять, давлять і знищують свій народ. Чи варто після цього далі дивуватися, звідки в російських телеглядачів така ненависть. Та звідси.

У прямому зв’язку з сюжетами з Маріуполя даються сюжети про «референдум» у Донецькій і Луганській областях. Усе логічно. Це ж єдиний спосіб урятуватися від фашистів. Вони з величезною симпатією і співчуттям показують підготовку до цього референдуму, вони розповідають про те, що підготовлено 3000 виборчих дільниць і видрукувано 3 мільйони бюлетенів, вони показують, як активісти в обох областях розносять по під’їздах запрошення на цей референдум, вони дають висловитися тим місцевим жителям, які криком кричать, як мріють про цей референдум.

Ви не повірите – вони навіть власного президента Володимира Путіна вивели з цієї гри. Вони (російські федеральні канали) тепер злилися з самопроголошеною «владою» Сходу України безпосередньо. По суті, вони разом готують референдум, де буде одне-єдине питання: «Чи підтримуєте ви Акт про державну самостійність Донецької народної республіки?» (луганський бюлетень на екрані не показували, мабуть, питання там сформульоване так само).

При цьому вони ані словом не нагадують про те, що Володимир Путін просив цей референдум перенести! Ви можете собі таке уявити? Я спеціально простежила за всіма головними каналами: жодного разу, ніде не згадують про Путіна у зв’язку з референдумом! Вони ніби президента соромляться.

Хоча насправді вони, звичайно ж, отримали пряму вказівку про це його висловлювання не згадувати. Це ж був якийсь простий тактичний хід: от ви звинувачуєте нас, що ми керуємо подіями на Сході, а ми не керуємо. Бачите? Вони нас не слухаються. І нічого більше. Так чи варто підривати значення майбутнього заходу малозначущими заявами?

…Вони вже отримали ордени і медалі за Крим. Тепер, мабуть, готуються нові списки нагороджуваних – за Донбас. Приміром, у ведучого програми «Вести» Андрія Кондрашова, зі слів якого я починала цю замітку, є всі шанси отримати другий орден у рекордно короткі терміни.

Олена Риковцева – оглядач Радіо Свобода, ведуча програми Російської редакції «Обличчям до події»

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG