Доступність посилання

ТОП новини

КВУ: вибори у Донбасі не відбудуться, якщо ситуація до кінця тижня не стабілізується


Якщо до кінця тижня не вдасться врегулювати ситуацію в Донецькій і Луганській областях, президентські вибори там не вдасться провести, заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

«Якщо ситуація піде на деескалацію найближчі дні, теоретично, там можливо ще встигнути сформувати комісії, роздати списки виборців і провести вибори. Насамперед, я кажу про цю «червону» зону: Слов’янськ, Краматорськ, частково Маріуполь», – заявив Черненко.

За його словами, підготовка до виборів на сході України ведеться неоднорідно. Незважаючи на високу ймовірність зриву голосування на територіях проведення антитерористичної операції, все ж північ Луганської та захід Донецької області готові провести вибори, кажуть у КВУ. За оцінками Комітету виборців України, якщо ситуацію не врегулюють за кілька днів, 2-3% дільниць не відкриються 25 травня. Проте експерт наголошує, що згідно з чинним законодавством, це не стане підставою для визнання виборів недійсними.

«Так, окремі голоси будуть втрачені. Втрачені вони будуть не з вини України, а з вини окремих бандитів, які не дають своїм же громадянам проголосувати. Якщо хтось не визнає вибори, не бачить свого кандидата, будь ласка, не йдуть на вибори, залишайтесь. Але дайте прийти на вибори тим, хто вважає себе громадянином України», – додав Олександр Черненко.

Голова Комітету виборців України відзначив, що окрім проведення антитерористичної операції на сході, ризики створює нестача і постійні ротації членів дільничних комісій. Найуважніше поставились до подання своїх представників на дільниці Петро Порошенко, Юлія Тимошенко та Сергій Тігіпко. Натомість, Юрій Бойко, Михайло Добкін та Дмитро Ярош не приділили цьому питанню достатньо уваги, зауважили в КВУ.

Черненко також акцентував на тому, що кандидати в президенти почали активніше проводити агітаційну діяльність. Комітет виборців України відзначає, що цього року українці не спостерігають засилля «джинси», тобто замовних рекламних матерів на користь кандидата. Натомість, почастішали випадки «чорного піару», об’єктом якого найчастіше стає Петро Порошенко. Окрім того, кандидати скаржаться, що зіпсовані агітаційні білборди стають на перешкоді їхній агітаційні діяльності. Проте експерт переконаний, що це суттєво не вплине на результати виборів.

«Я 15 регіонів об’їздив за попередній місяць – це скрізь. Найбільше страждає Добкін, але дістається і Ляшку, і Порошенку. Діставалось би мабуть і Тимошенко, так у неї немає білбордів. Мотивація у всіх (хто псує – ред.) різна, це несерйозно вплине на вибори. Але, звичайно, хотілося б, щоби таких речей не було», – додає Олександр Черненко.

Експерт переконаний, слід вирішити ці проблеми якомога швидше, щоб забезпечити демократичне та безпечне волевиявлення громадян в усіх областях країни.

Позачергові вибори президента України заплановані на 25 травня.
XS
SM
MD
LG