Доступність посилання

ТОП новини

Кремлю сподобався фарс із «референдумами» в Україні (європейська преса)


Західні газети повідомляють на перших шпальтах про наслідки так званих «референдумів» у Донецьку і Луганську, які пройшли в неділю – у Києві їх назвали «фарсом без законних наслідків», а в Кремлі закликали до «цивілізованого впровадження» їхніх результатів через переговори проросійських сепаратистів з Києвом. Тому оглядачі вважають, що Москва знову кидає цими заявами виклик Заходу і Києву, які вважають ці «референдуми» про так звану «незалежність» Донецької і Луганської «республік» незаконними і закликають їх просто ігнорувати. Якщо США заявили ще напередодні про те, що ніколи не визнають результатів цих референдумів, то в ЄС, наприклад, канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд під час зустрічі в німецькому Штральзунді в суботу взагалі обійшли цю тему.

Європейський варіант The Wall Street Journal інформує про заклики Кремля в понеділок до «цивілізованого впровадження» результатів цього так званого референдуму в Донецьку і Луганську, на якому, згідно з «інформацією» його «озброєних до зубів» організаторів, нібито до 90 відсотків його учасників підтримують незалежність так званої «Донецької республіки». Проросійські сепаратисти оголосили про свою «перемогу» у неділю ввечері й закликали, як пише газета, до формування нових державних органів влади та збройних сил цього самопроголошеного новоутворення. Тут також висловлюють думку про те, що Москва знову кидає цими заявами виклик Заходу і Києву, які вважають ці «референдуми» про так звану незалежність «Донецької республіки» незаконними і закликають їх просто ігнорувати. Впливове видання також попереджає, що у разі визнання результатів цього так званого референдуму це може призвести до розколу України. Тут також наводять результати соціологічних досліджень відомих наукових установ у Києві, які свідчать про дуже незначну підтримку ідеї федералізації України в державі, не кажучи вже про якесь відокремлення її частин.

Австрійська Die Presse цитує заяву виконувача обов’язків президента України Олександра Турчинова, який наголосив, що Київ не лише не визнає наслідків цих спірних опитувань в Донецьку і Луганську, а вважає «влаштований терористами плебісцит фарсом, який не матиме законних наслідків». Газета з Відня також наголошує, що «референдуми» в Донецьку і Луганську проводилися на дуже обмеженій кількості дільниць, при занадто сумнівній організації і явці, коли людей закликали голосувати в умовах збройного протистояння в регіоні, при наявності жертв проросійських сепаратистів і в день цього так званого «референдуму».

Брюссельське видання EUObserver інформує про те, що ЄС оприлюднює офіційну оцінку згаданим так званим референдумам на сході України у понеділок на саміті міністрів закордонних справ, напередодні якого низка міністрів ЄС уже закликали до ігнорування цих «референдумів» . Дипломати також повідомили тут, що на саміті йтиметься про можливе розширення санкцій проти Росії, хоча, як сказало джерело виданню в ЄС, «деякі з колег (міністрів) все ще вважають, що є ще можливість вирішити ситуацію в Україні через політичний діалог». Видання також зауважує: якщо США заявили ще напередодні про те, що «ніколи не визнають результатів цих референдумів», то в ЄС, наприклад, канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд під час зустрічі в німецькому Штральзунді в суботу взагалі обійшли цю тему. Щоправда, як додається тут, президент Франції пізніше, пояснюючи мету свого візиту в неділю до Баку, зауважив щодо подій на сході України: «Я не бажаю називати це референдумами… вони не мають ніякої правової сили й законності». Тут також поінформували про те, що президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей відбув у понеділок до Києва, щоб, як він сам сказав, «продовжити там переговори з метою стабілізувати ситуацію в Україні напередодні президентських виборів 25 травня».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG