Доступність посилання

ТОП новини

Польща: псевдореферендуми в Україні – брутальна кпина з демократії


Дональд Туск, архівне фото
Дональд Туск, архівне фото
Так звані референдуми в Луганській і Донецькій областях – це «черговий етап поділу української держави» і «винятково брутальна кпина з демократії», заявив сьогодні прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск. Польща, як і інші держави, не визнає результатів цих псевдореферендумів, наголосив він.

Виступаючи перед керівниками польських регіонів, прем’єр заявив: «На наших очах здійснюється чорний сценарій». Польський уряд, сказав Туск, не має ніяких сумнівів у тому, що в Україні здійснюється витончена, дотепер незнана форма агресії.

Він звернув увагу, що організатори псевдореферендумів, використовуючи демократичну риторику, водночас навіть не намагаються надати цим заходам форму демократичної процедури. На думку Туска, ці люди провокують міжнародну громадськість. «Вони навіть не зацікавлені в тому, щоб хто-небудь повірив у те, що ці «референдуми» мають щось спільне з демократією. Це більше схоже на демонстрування брутальної сили, а не на спробу камуфлювання власних дій», – сказав керівник польського уряду.

Драматичні події в Україні – це серйозний виклик для Польщі і з адміністративного, і з організаційного погляду, додав Дональд Туск.

Сьогодні ж у Брюсселі міністри закордонних справ країн-членів Європейського союзу знову підтвердили, що не визнають ні «референдумів» на Сході України, ні чисел, що їх представили проросійські сепаратисти як «результати».

У деяких частинах Донецької й Луганської областей, які нині контролюють збройні проросійські сепаратисти з угруповань «Донецька народна республіка» й «Луганська народна республіка», намагалися вчора провести незаконні «референдуми» щодо «незалежності» цих територій, а відтак оголосили про «велику явку виборців» і майже 90-відсоткові «результати» за таку «незалежність». Україна й держави світу та міжнародні об’єднання вже заявляли, що ці заходи незаконні й нелегітимні, і їхнє проведення не має ніяких наслідків. Натомість Росія надала цим заходам щонайширшу інформаційну і, як вважають, і фінансову й організаційну підтримку – попри те, що її президент Володимир Путін на словах закликав сепаратистів відкласти ці «референдуми».
XS
SM
MD
LG