Доступність посилання

ТОП новини

Ван Ромпей: Росія й не починала виконувати Женевські домовленості


Арсеній Яценюк, Герман Ван Ромпей, архівне фото
Арсеній Яценюк, Герман Ван Ромпей, архівне фото
Із погляду Європейського союзу, Росія «поки що не діяла в напрямку виконання Женевських зобов’язань», заявив у понеділок президент Європейської ради Герман Ван Ромпей, перебуваючи в Києві.

Під час зустрічі з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком він, навпаки, привітав кроки влади України, що їх вона здійснює відповідно до Женевської заяви 17 квітня.

За словами Ван Ромпея, терміново необхідно, щоб Росія закликала озброєних проросійських сепаратистів на Сході України скласти зброю і звільнити незаконно захоплені ними приміщення.

Він наголосив, що Євросоюз твердо відданий єдності, суверенітетові, незалежності і територіальній цілісності України і не визнає ні анексії Росією українських Криму й Севастополя, ні так званих «референдумів», що їх сепаратисти проводили в неділю. Ці акції незаконні, нелегітимні й не викликають довіри й мають на меті розбурхати розкол в Україні, наголосив чільний посадовець ЄС.

«Єдині вибори, які ми визнаємо, – це президентські вибори 25 травня», – додав він. Проведення цих вільних і чесних виборів стане важливим кроком для подолання кризи в Україні.

Герман Ван Ромпей нагадав про запроваджені в понеділок Євросоюзом нові санкції у зв’язку з дестабілізацією в Україні й повторив: подальші кроки Росії в цьому напрямку призведуть до додаткових широкосяжних наслідків для відносин ЄС і Росії в багатьох економічних сферах. Підготовка до цього вже ведеться, і «ми готові ухвалити нове рішення», попередив він.

Арсеній Яценюк, зі свого боку, повідомив після зустрічі, що у вівторок у Брюсселі відбудеться «історичне спільне засідання» делегацій уряду України та Європейської комісії. За його словами, на ньому очікується підписання важливих документів, «у тому числі щодо виділення мільярдної фінансової допомоги Україні».

Прем’єр-міністр також повідомив, що звернувся до парламенту України з тим, на засіданні Верховної Ради у вівторок ухвалити чотири законопроекти, які дадуть можливість перейти до другої стадії підготовки до лібералізації візового режиму ЄС для України. «Це – останній бастіон, який треба пройти, щоб українці якнайшвидше отримали право без віз подорожувати до Європейського союзу», – сказав голова уряду.

Один з головних законопроектів, який повинен бути проголосований у вівторок, – це законопроект про боротьбу з корупцією. Арсеній Яценюк звернувся до народних депутатів із закликом «зібрати голоси і продемонструвати свою волю щодо реальної боротьби з корупцією і підтримати урядовий законопроект».

Герман Ван Ромпей у перебігу візиту до Києва зустрівся також із головою Верховної Ради, виконувачем обов’язків президента Олександром Турчиновим. Державний керівник, серед іншого, запевнив високого гостя, що влада з часом зможе «повністю локалізувати терористичну загрозу на Сході України» – не тільки силовими заходами боротьби з тероризмом, а й мирними заходами для врегулювання ситуації.
XS
SM
MD
LG