Доступність посилання

ТОП новини

Росія йде до війни з Україною, якщо не танкової, то газової (європейська преса)


Західна преса звертає увагу на деякі зміни у тактиці Росії в її агресії проти України, про що свідчить, як зауважують оглядачі, ставлення Кремля до так званого «референдуму» 11 травня в Донецьку і Луганську. Експерти також вважають, що Путін використовує проти Києва декілька варіантів тиску: можливість анексії самопроголошеної «Донецької республіки», сприяння у створенні з неї держави-сателіта на кшталт Південної Осетії, Абхазії чи Придністров’я, чи ж примушування Києва до децентралізації держави, що також сильно б’є по намірах європейської інтеграції України. Тим часом, як інформують газети, Захід сподівається на розширення економічних санкцій проти Росії, і тут, на думку аналітиків, більше важелів у Вашингтона. Тим часом Росія вже пригрозила Україні зупинити постачання газу, починаючи з липня, якщо Київ не сплатить повністю газові борги та не зробить передоплату за червень.

Австрійська Die Presse оприлюднила аналіз свого московського оглядача Крістіана Улча, котрий вважає, що навіть після визнання в ЄС так званого «референдуму» 11 травня в Донецьку і Луганську на сході України незаконним і розширення Брюсселем санкцій проти Росії, все ж Кремль визнає цей «референдум» і закликає Київ до «цивілізованого впровадження» його результатів на практиці. Автор також вважає, що Москва має кілька варіантів тиску на Київ з метою, якщо не зірвати, то різко загальмувати євроінтеграцію України. Серед них Улч виділяє: можливість перетворення Донецько-Луганського утворення в державу-сателіта Росії на кшталт Південної Осетії, Абхазії чи Придністров’я; варіант прямої анексії цього регіону, як це сталося з Кримом; шлях децентралізації України через примушування Києва до федералізації; чи ж консервація сучасного статус-кво і намагання зірвати вибори президента в Україні 25 травня. Автор також звертає увагу на намагання Німеччини змусити сторони конфлікту в Україні до діалогу через місію ОБСЄ, яку очолив німець Вольфґанґ Ішінґер. Початок такого круглого столу очікують вже цього тижня. Тут також наголошено, що окрім карти Донецька і Луганська, Росія готує у своїй грі проти Києва і газовий козир із передоплатою за російський газ.

Швейцарська Neue Zurcher Zeitung повідомляє, про новий газовий демарш Кремля проти України, коли російський «Газпром» вислав у вівторок новий рахунок на постачання газу до Києва в червні. За попередженням глави російського газового монополіста Олексія Міллера, якщо Україна не оплатить цей рахунок до 2 червня, то з 10 години 3 червня «Газпром» припиняє постачання газу до України. Видання також зауважує, що такий крок Москви погано позначився б і на ЄС, бо через Україну йде 15 відсотків газового потоку Росії до ЄС. Росія, як пояснює видання з Цюріха, вимагає тепер від Києва передоплату, бо Україна й так заборгувала «Газпрому», за його підрахунками, понад 3 мільярди доларів за попереднє постачання блакитного палива. Голова уряду Росії Дмитро Медведєв рекомендував Києву сплатити борг грошима з кредиту МВФ, перший транш якого Україна отримала минулого тижня. Але український міністр енергетики Юрій Продан заявив перед цим, що Київ відмовляється від передоплати і не готовий повернути борг Росії до того часу, поки «Газпром» не повернеться до чесної ринкової ціни. Ця російська компанія підняла ціну на свій газ для України у квітні на понад 80 відсотків.

Лондонська Financial Times аналізує сподівання Заходу на розширення санкцій проти Росії у разі намагання Кремля зірвати президентські вибори в Україні 25 травня та піти на подальшу дестабілізацію ситуації в державі. Хоча тут зазначається, що деякі з європейських держав, зокрема, Італія, бояться введення третього етапу санкцій проти Москви, що може сильно вдарити по економіках країн Заходу. Експерти ж кажуть, що введення заборон на експорт до Росії західних технологій розробки нафти і газу може сильно вдарити по економічному розвиткові Росії на тривалу перспективу, не перериваючи при цьому енергетичного експорту Москви. Газета також наголошує, що Вашингтон має у розширенні санкцій проти Кремля більше важелів аніж Європа.

The Wall Street Journal звертає увагу на деякі зміни акцентів у тиску Кремля на Україну, коли Путін намагається нав’язати Києву діалог із проросійськими сепаратистами на сході України. Тут також зауважено, що таким чином Кремль бажав би нав’язати нинішній українській владі в Києві підступний план федералізації, який би поставив під московський контроль проросійську частину країни і привів би до зриву планів євроінтеграції України. Газета також наводить слова польського прем’єр-міністра Дональда Туска, котрий вважає, що Путін проводить проти України «комбіновану агресію» та підтримує псевдореферендуми на сході, щоб виправдати «другий етап розчленування української держави».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG