Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі створять спецпідрозділи для боротьби з «зеленими чоловічками»


Російський солдат поблизу Сімферополя, 20 березня 2014 року
Російський солдат поблизу Сімферополя, 20 березня 2014 року
У відповідь на кризу в Україні польська армія збільшить свою чисельність. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, в її складі з’являться підрозділи, які спеціалізуватимуться із боротьби з диверсантами.

Це одна з головних ідей плану вдосконалення оборонної системи країни, створеного на доручення польського Міністерства оборони. План розробили в Академії національної оборони Польщі. Згідно з ним, чисельність 100-тисячного професійного польського війська збільшиться на 10 тисяч.

Зі спеціально підготовлених добровольців створять 16 підрозділів Національних сил резерву, які будуть підпорядковані військам особливого призначення. Такі військові одиниці діятимуть у кожному із шістнадцяти польських регіонів. Завдання цих підрозділів полягатиме у знешкодженні диверсантів на кшталт «зелених чоловічків», яких Росія використовувала під час анексії Криму.

Польські військові кажуть, що ідея створити особливі підрозділи в армії – це реакція на нестабільну ситуацію в Україні.

«Я не приховую, що ми робимо висновки з цього конфлікту і це було важливе для нашої робочої групи», – заявив генерал Боґуслав Пацек, один із авторів реформи. Він пояснює, що спеціальні підрозділи виконуватимуть доручення, притаманні сухопутним військам, а також військам особливого призначення.

Польська Академія національної оборони пропонує армії, щоб вона заохотила зацікавлених службою у спецпідрозділах додатковими грішми. Окрім регулярної оплати за співпрацю з Національними силами резерву, солдати щомісяця отримуватимуть кількасот злотих для підтримки відповідних військових кваліфікацій.
XS
SM
MD
LG