Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі критикують суперечливу заяву прем’єра Угорщини


Прем’єр Польщі Дональд Туск
Прем’єр Польщі Дональд Туск
Польські політики з найбільших партій критикують виступ прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, в якому він говорив про необхідність автономії для угорців, зокрема в Україні.

За словами євродепутата Павла Коваля, свою думку з приводу позиції Орбана мусить висловити польське зовнішньополітичне відомство.

«Польське Міністерство закордонних справ повинне відповісти, чим загрожують такі забави у центрі Європи», – сказав Коваль. Він наголосив, що промова угорського прем’єра створює атмосферу схожу до тієї, яка була восени 1938 року в польсько-чехословацьких відносинах. Тоді Польща скористалася політичною слабкістю Чехословаччини й анексувала у неї заселений поляками регіон Заользя.

Критично оцінив виступ Віктора Орбана й лідер найбільшої польської опозиційної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський. На його думку, польські союзники партії Віктора Орбана в Європарламенті повинні бути стурбованими.

Промову угорського прем’єр-міністра прокоментував також Дональд Туск, голова уряду Польщі. Він назвав позицію Орбана неслушною.

«Мені прикро про це говорити, – сказав Туск, – бо у четвер ми побачимось у Братиславі на зустрічі Вишеградської групи і я муситиму це сказати. Можливо, це зіпсує атомосферу. Такий виступ спричиняє тривогу. Розуміючи турботу про земляків прем’єра Орбана, мусимо, однак, звертати увагу на те, щоб не підтримувати дії сепаратистів і Росії, мета яких – демонтаж української держави». Дональд Туск наголосив, що слова Віктора Орбана недоречні і невчасні.

Виступаючи з промовою в парламенті після складення присяги глави уряду Угорщини, Орбан заявив про необхідність автономії та подвійного громадянства для угорців, які живуть у сусідніх країнах, зокрема, в Україні.
XS
SM
MD
LG