Доступність посилання

ТОП новини

«Індекс антисемітизму». В Україні «14 мільйонів антисемітів»?


В Україні 38 відсотків дорослого населення – приблизно 14 мільйонів людей – мають антисемітські погляди – так стверджує в новому дослідженні міжнародна єврейська організація «Антидефамаційна ліга» зі США. У єврейській громаді України з такою оцінкою не згодні.

Понад чверть опитаних у більш як ста країнах і територіях світу «заражені антисемітськими поглядами», каже «Антидефамаційна ліга». Ця неурядова організація зі США, що бореться з антисемітизмом, оприлюднила результати свого першого загальносвітового дослідження, «Індекс антисемітизму». Ці 26 відсотків опитаних у світі представляють понад мільярд людей, кажуть автори звіту.

В Україні, стверджують вони, таких виявили 38 відсотків. У перерахунку на доросле населення України це становить понад 14 мільйонів людей із антисемітськими поглядами, мовиться у звіті.
Якщо хтось не хоче, щоб у його сім’ї був зять чи тесть єврей, то це не є антисемітизм
Олег Ростовцев

Із такими оцінками становища в Україні не згоден, зокрема, член правління Єврейської громади Дніпропетровська Олег Ростовцев. «Що таке антисемітизм і як його рахувати – це дійсно велике питання. Я вважаю, що це не є антисемітизмом. Якщо хтось не любить зелений горошок і не купує його з якихсь причин, він іще не є його противником. Якщо хтось не хоче, щоб у його сім’ї був зять чи тесть єврей, то це не є антисемітизм», – каже він.
Люди бачать, що євреї налаштовані патріотично
Олег Ростовцев

Зокрема, сказав Олег Ростовцев Радіо Свобода, у Дніпропетровську рівень антисемітизму різко знизився після того, як головою облдержадміністрації став Ігор Коломойський, єврей і активний член єврейської громади, бо «люди бачать, що євреї налаштовані патріотично».
Чую просто слова «Слава жидам!» Це антисемітизм, чи як?
Олег Ростовцев

«Іноді я на своїй вулиці чую на свою адресу, а я людина досить відома, ходжу в кіпі, з бородою, – я чую просто слова «Слава жидам!» Це антисемітизм, чи як?» – каже Ростовцев.

У звіті «Антидефамаційної ліги» є й інші дані щодо України. Наприклад, 81 відсоток опитаних згоден із думкою, що євреї такі ж, як і всі інші; незгодних 15 відсотків. Із твердженням «Багато моїх знайомих негативно ставляться до євреїв» погодилися 24 відсотки, заперечили ж його 60 відсотків опитаних. А на запитання щодо ставлення до юдеїв як релігійної групи 80 відсотків відповіли, що воно позитивне; негативним його назвали 6 відсотків.

Ця ж «Антидефамаційна ліга» два місяці тому виступила на захист України, коли Росія, за словами директора організації Ейбрагама Фоксмана, «розігрувала карту антисемітизму» проти українського руху Майдану. За його словами, дуже важливо заявити, що твердження Росії про антисемітизм української революції просто неправдиві.

Але й за нинішніми даними становище в Україні, гірше, ніж пересічно у Східній Європі (34 відсотки), далеко не найгірше. У Болгарії, наприклад, нарахували 44 відсотки носіїв антисемітських поглядів, у Польщі 45 відсотків. Із західноєвропейських країн «найбільш антисемітською» назвали Грецію з її 69 відсотками.

Найгірше становище з антисемітськими поглядами – у країнах Близького Сходу й Північної Африки. Там розташовані перші 16 найгірших, на чолі з Палестинськими територіями (93 відсотки).

Дослідження проводили між червнем минулого року і лютим нинішнього, шляхом особистих і телефонних опитувань. Його автори кажуть, що отримані результати були належним чином статистично виважені, щоб правильно відобразити погляди всієї країни. За їхніми словами, похибка становить для різних країн від ± 3,2 до ± 4,4 відсотка.

Організація, яка вже півстоліття досліджує антисемітські погляди у США, цього разу перенесла свою методологію на весь світ. Вона уклала 11 стереотипних прикладів негативних поглядів на євреїв і з’ясовує, чи опитуваний вважає, що ті твердження – «радше правда». Якщо респондент висловлює таку умовну згоду хоча б із шістьма з цих тверджень, він уже залічується до носіїв антисемітських поглядів.

Опитуваним пропонували оцінити своє ставлення до таких 11 стереотипних тверджень: «Євреї більше віддані Ізраїлеві, ніж (вашій країні)», «Євреї мають завеликий вплив у світі бізнесу», «Євреї мають завеликий вплив на міжнародних фінансових ринках», «Євреї занадто багато говорять про те, що з ними сталося під час Голокосту», «Євреїв не турбує те, що діється з іншими, не з ними самими», «Євреї мають завелику владу у глобальних справах», «Євреї мають завелику владу в уряді США», «Євреї думають, що вони кращі від інших», «Євреї мають завелику владу у світових засобах інформації», «Євреї винні в більшості воєн у світі», «Люди ненавидять євреїв через те, як ті поводяться». Можливі відповіді – «радше правда» чи «радше неправда».

За такою методикою, наприклад, у Росії, де рівень антисемітизму не раз викликав стривоженість у тієї ж «Антидефамаційної ліги», в цьому опитуванні частка носіїв антисемітських поглядів склала 30 відсотків.

У самих Сполучених Штатах Америки, де працює організація, цей показник склав 9 відсотків – США опиняються в десятці найкращих. А найменші антисемітські погляди серед досліджених 102 країн чи територій зауважили в Лаосі – лише 0,2 відсотка.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG