Доступність посилання

ТОП новини

Молдова готується до євроасоціації на тлі російського тиску


Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей (ліворуч) та прем’єр-міністр Молдови Юріє Лянке (праворуч)
Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей (ліворуч) та прем’єр-міністр Молдови Юріє Лянке (праворуч)
Брюссель – Підписання парафованої раніше угоди про асоціацію між ЄС та Молдовою відбудеться наприкінці червня. Тому в четвер до Брюсселя у рамках приготувань до цієї події прибуває голова молдовського уряду Юріє Лянке. Зближення Молдови та ЄС вже має відчутні результати, зокрема, впроваджений у квітні безвізовий режим. Однак, євроінтеграція цієї країни наштовхується на відчайдушний тиск із боку Москви.

Міжурядові контакти між владою Молдови та лідерами євроустанов останнім часом дуже почастішали. Відповідно в сусідній Росії теж зросла активність, пов’язана із європейськими сподіваннями молдован. Власне, тому, що наближається знаменна дата, про яку оголосив у Кишиневі голова Європейської ради Герман Ван Ромпей, пов’язуючи її із новими обріями та можливостями і для громадян об’єднаної Європи, і для мешканців Молдови.

Я з нетерпінням очікую прем’єр-міністра Юріє Лянке у Брюсселі 27 червня. Тоді ми й підпишемо нашу спільну угоду про асоціацію
Герман Ван Ромпей
«Я з нетерпінням очікую прем’єр-міністра Юріє Лянке у Брюсселі 27 червня. Тоді ми й підпишемо нашу спільну угоду про асоціацію. Ми здійснимо це разом із всіма головами урядів та держав Євросоюзу», – заявляє Ван Ромпей.

Після укладення угоди про асоціацію колишніх відносин Росії з Молдовою вже не буде
Дмитро Рогозін
Однак, із наближенням цієї дати Кремль істотно збільшив свій тиск на Молдову. До Придністров’я з Кремля їздять емісари, а з вуст представника російського уряду, віце-прем’єра Дмитра Рогозіна останніми днями лунають такі заяви: «після укладення угоди про асоціацію колишніх відносин Росії з Молдовою вже не буде».

Асоціація з ЄС змінить нейтральний статус Молдови – Рогозін


У одному з останніх інтерв’ю російській пресі він зазначив, що «впевнений, що ця асоціація із ЄС – це зміна нейтрального статусу Молдови. Існує правило: щоб вступити до ЄС, слід приєднатися до НАТО. Це правило для молдован змінювати не будуть». Тому, підсумовує російський урядовець, після втрати нейтрального статусу, Москва більше не буде вести мову із політиками Молдови. «Про цю країну ми говоритимемо із Брюсселем та Вашингтоном», – резюмує Рогозін, який ще не так давно погрожував Кишиневу, що в разі євроінтеграції молдованам буде слід «запасатися додатковими пальтами».

Тим часом, Брюссель невтомно повторює: тиск і втручання до внутрішніх справ Молдови з боку Росії – неприйнятні.

«Ми закликаємо сусідів поважати незалежність та суверенітет Молдови, яка обрала зближення із ЄС. І ми вимагаємо поважного ставлення до цього фундаментального вибору», – заявляє Герман Ван Ромпей.

В ЄС готові далі перешкоджати тискові на молдован зі сходу

Раніше Європейським союзом вже були зроблені практичні кроки для допомоги Кишиневу протистояти агресивній політиці Росії. Скажімо, коли було вирішено відкрити європейський ринок молдовським винам, на які росіяни наклали своє ембарго. Брюссель переконує, що готовий до подальших дій в протистоянні можливим новим обмеженням з боку росіян, включно із перебоями газопостачання.

На нинішніх зустрічах прем’єр-міністра Юріє Лянке та голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу плануються також консультації щодо внутрішніх викликів Молдови: як побороти корупцію, реформувати систему молдовського правосуддя та покращити в цій державі інвестиційний клімат.

Молдова, ця невелика країна з колишнього СРСР із 3.5 мільйонами громадян, планує у 2019 році вступити до Євросоюзу. Однак, першкодою цьому залишається невирішений регіональний конфлікт у сепаратистському регіоні Придністров’я, де розміщена військова база Росії та мешкає чимало російськомовного населення.

Російська Федерація вже заявляла, що маже збільшити чисельність свого військового контингенту на цій території, що наразі нараховує півтора тисячі осіб. Аргемент все той же: на випадок, якщо російськомовному населенню щось загрожуватиме і буде потрібна допомога.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG