Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти намагаються зірвати вибори на Донеччині і збирають власну армію


Донецьк – Вчора сепаратисти взялися за окружні виборчі комісії Донеччини, вони зірвали кілька важливих засідань і викрали членів комісій. Через тиск озброєних людей донеччани відмовляються працювати на виборах, а процес підготовки голосування відстає від плану. У той же час, сепаратисти заявляють, що самопроголошена республіка мобілізовує власну армію, а так звана ДНР обиратиме свій «парламент». Донеччина і далі «обростає» блок-постами, а економічні наслідки кризи стають все наявнішими.

Лише за вчора було зірвано кілька важливих засідань окружних комісій по області. У Краматорську голову комісії викрали невідомі озброєні люди (за кілька годин його повернули). Нападники вимагали від членів комісії визнати закони самопроголошеної республіки.

Подібна протидія підготовці президентських виборів чиниться і в Донецьку, через такі напади вчора була зірвана робота кількох окружних комісій. При всій загрозі, міліція досі не розпочала охорону будівель, де працюють комісії, а через небезпеку і регулярні зриви роботи в області існує суттєвий брак людей для роботи у комісіях всіх рівнів.

Як розповіли Радіо Свобода у місцевому «Комітеті виборців України» окружні комісії у своїй роботі дещо відстають від запланованого графіку підготовки, до того ж, відчутний брак людей для роботи на виборах, тому є імовірність, що на певних округах вибори можуть не відбутись.
Ми вперше стикнулись із ситуацією, коли громадсько-політична криза настільки сильно відображається на виборчому процесі
Сергій Ткаченко

«Ми вперше стикнулись із ситуацією, коли громадсько-політична криза настільки сильно відображається на виборчому процесі, – говорить голова правління Донецької обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Сергій Ткаченко. – Це призвело до ряду серйозних проблем з підготовкою передвиборчої кампанії. В першу чергу, це – формування дільничних виборчих комісій, зараз ми відстаємо від плану. Для комплектації ДВК не вистачає людей на восьми округах області».

У самих окружних комісіях Радіо Свобода заявили, що роботу цілеспрямовано зривають, а напади стаються відразу після початку засідання, тож жодних рішень члени комісії просто не встигають прийняти. У той же час, люди через тиске починають відмовлятись головувати у комісіях через опасіння за власне здоров’я.

При цьому, експерти КВУ запевняють, що вибори в окрузі за законом визнають дійсними, навіть якщо вони відбудуться на одній дільниці, тож, вибори у всій області зірвати буде складно. Самопроголошена республіка заявила, що вибори президента на Донеччині не проходитимуть, тому протягом останніх тижнів сепаратисти чинять моральний та фізичний тиск на членів окружних комісій, викрадають голів комісій та грабують техніку.

Шахтарі готові боронити Донбас

Офіційно повідомляється, що станом на сьогодні сепаратисти знаходяться у двадцяти чотирьох адміністративних приміщеннях по області, з урахуванням приміщень МВС та СБУ.

В регіоні тривають бої, подекуди масштабні, вони переважно проходять у Слов’янську та Краматорську, там місцеві сепаратисти вже пообіцяли перейти у наступ. Сьогодні ввечері та вночі за інформацією Міноборони під Краматорськом українські силовики проводили операцію, в результаті якої є поранені. За непідтвердженою інформацією, це операція проти тої ж групи бойовиків, яка напередодні влаштувала засідку на українських спецпризначенців, в результаті чого загинуло семеро військових. Результати останніх боїв сподіваємось дізнатись уже сьогодні.

Сепаратисти тим часом лякають створенням власної армії. Самопроголошений губернатор Павло Губарєв заявляє, що нібито має уже 27 тисяч добровольців, готових стати на бік сепаратистів.

При цьому, кількість прихильників самопроголошеної республіки була в цілому стабільною з самого початку заворушень, а така кількість «добровольців» себе за весь час не проявила, тож, очевидно, реальні цифри бажаючих менші в рази. А от ветерани МВС готові стати на захист Донеччини від сепаратистів. Про це повідомило офіційне СБУ. Таку ж позицію займають і донецькі шахтарі, а надто після того, як сепаратисти спробували завадити роботі шахт та поранили трьох гірників, відповідні заяви зробили профспілкові лідери шахтарів.

Очевидно, наближення економічних наслідків через погіршення ситуації в регіоні далося взнаки і в галузях, де переважно працює олігарх Ринат Ахметов, адже, вчора він звернувся до мешканців, переконуючи, що самопроголошену республіку не визнає світ, а це, у свою чергу, поставить хрест на економіці краю.

Він вчергове наполіг, що єдиний шлях розвитку Донбасу – як частини України. За заявами місцевої влади, через останні події на Донеччині є проблеми із низкою товарів, адже порушене транспортне сполучення, також зріє криза із соціальними виплатами, бо кілька міст уже частково заблоковані. При цьому обласна влада спростовує інформацію про суттєві перебої із продуктами харчування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG