Доступність посилання

ТОП новини

Орбан: для нас виклик не лише Росія, але й Україна, є підстави говорити про проблему прав меншин


Віктор Орбан
Віктор Орбан
Угорщина порушує питання гарантій прав угорської меншини в Україні, так як немає гарантій, що там буде утверджена демократична влада й важко щось прогнозувати напередодні виборів 25 травня. Про це заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час дискусії в рамках Форуму глобальної безпеки в Братиславі, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Я не бачу сьогодні в Україні ніякого плану, візії майбутнього економіки, що забезпечить її належне функціонування», – заявив Віктор Орбан.

Він відзначив, що за таких обставин ЄС доведеться платити за те, щоб Україна могла вирішувати свої проблеми. На думку очільника угорського уряду, викликом є не лише політика Росії, але й Україна сама по собі. У таких умовах, за словами Орбана, «легітимно порушувати питання гарантій прав національних менщин» в Україні. При цьому він наголосив, що угорці України самі мають вирішувати, які правові механізми використати для захисту своїх прав, а нова Україна має бути демократичною країною.

Віктор Орбан навів приклад скасування Верховною Радою мовного закону, який гарантував мовам меншин статус регіональних, одразу після перемоги Майдану.
Він також наголосив на важливості економічної співпраці ЄС, зокрема Центральної Європи, та Росії.

«Чи зможе ЄС конкурувати економічно з Китаєм, якщо не зможе розвивати економічних відносин з Росією?», – додав Орбан. Він зауважив, що Центральна Європа повинна мати свою частку вигоди від тісної економічної співпраці з Росією.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, що також брав участь у дискусії, у відповідь на коментарі Віктора Орбана щодо України зауважив, що не варто «об’єктивно чи суб’єктивно висловлювати меседжі, які підтримують головну лінію російської пропаганди». За словами голови польського уряду, «проблема – не український націоналізм, а агресія Росії».

Раніше, виступаючи з промовою в парламенті після складення присяги глави уряду Угорщини, Орбан заявив про необхідність автономії та подвійного громадянства для угорців, які живуть у сусідніх країнах, зокрема, в Україні. Через два дні після цього міністр закордонних справ Угорщини Янош Мартоньї заявив, що Угорщина не вимагає територіальної автономії для етнічної угорської меншини на заході України, а радше самоврядування.

В. о. президента Олександр Турчинов ветував скасування мовного закону після його ухвалення у парламенті.
XS
SM
MD
LG