Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко: Білорусь хоче бачити сильну та єдину Україну


Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко на зустрічі з послом України в Білорусі Михайлом Єжелем пообіцяв Україні «допомогу та підтримку, але не посередництво».

«Якщо вам буде потрібна якась допомога від нас – крім посередництва, ось це виключено, я терпіти не можу посередництва – якщо потрібна буде допомога, як від людини, яка дуже близько до серця сприймає все, що відбувається в Україні, я готовий у будь-який момент підтримку цю надати, цю допомогу, якщо вона буде потрібна», – сказав Лукашенко.

Водночас білоруський президент заявив, що не бачить «необхідності втягування України в військові блоки».

«Немає необхідності втягувати Україну в якісь блоки, вводити якісь війська туди ні з одної, ні з третьої, ні з десятої сторони. Україна повинна бути Україною. У Білорусі щиро бажають, щоб ті події, які, на жаль, ще відбуваються там і мають негативний розвиток, швидше закінчилися, щоб Україна розвивалася як єдина цілісна держава, щоб це була наша Україна», – додав Лукашенко.

Тим часом, у МЗС Білорусі сьогодні заявили, що готові надіслати спостерігачів на вибори президента України 25 травня.

«Позиція Білорусі з питання федералізації України була висловлена главою нашої держави давно і залишається незмінною. Що стосується виборів, то самостійне визначення напрямку свого розвитку – це невід’ємне суверенне право українського народу. Вибори – це найкраща і найбільш прийнятна форма демократії, демократична форма реалізації такого права. Ми думаємо, що в тій ситуації, яка склалася зараз, в країні вкрай необхідна стабільна влада, легітимність якої б базувалася на результатах виборів. Разом із тим, важливо, щоб право вільного волевиявлення мали громадяни всіх регіонів України», – заявив сьогодні речник білоруського МЗС Дмитро Мірончік.

Він наголосив, що представники Білорусі будуть брати участь у спостереженні за президентськими виборами в Україні, «як у національній якості, так і по лінії регіональних організацій».

Раніше Олександр Лукашенко заявляв, що Білорусь хоче, щоб «Україна була єдиною, цілісною, позаблоковою країною», а також висловлювався проти ідеї її федералізації.
XS
SM
MD
LG