Доступність посилання

ТОП новини

Баррозу: тиск Росії на Молдову – неприпустимий


Тиск Росії на Молдову – неприпустимий. Про це заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Він також підтвердив запрошення Євросоюзу підписати угоду про асоціацію з Кишиневом 27 червня.

У відповідь на торговельне ембарго Росії, Баррозу анонсував, що відповідь Єврокомісії на запит Молдови щодо збільшення імпорту овочів і фруктів до ЄС, буде позитивною. Президент Єврокомісії зазначив, що такий крок буде важливим для дрібних фермерських господарств Молдови.

Жозе Мануель Баррозу повідомив, що 12 червня він відкриватиме інвестиційну конференцію у Кишиневі.

На початку тижня президент Молдови Ніколає Тімофті заявив, що Кишинів використає своє суверенне право і підпише угоду про асоціацію з ЄС попри зовнішній політичний і економічний тиск. У своєму виступі Тімофті не вказував на Росію, але саме Москва виступає проти підписання угоди між Молдовою та ЄС.

Відносини між Кишиневом і Москвою погіршилися після візиту російського віце-прем’єр-міністра Дмитра Рогозіна до самопроголошеного Придністров’я на День перемоги.

Угоду про асоціацію між Молдовою та ЄС, включаючи створення зони вільної торгівлі з ЄС, мають підписати 27 червня на надзвичайному саміті Європейський Союз-Молдова.

Документ був парафований під час саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі 29 листопада 2013 року.
XS
SM
MD
LG