Доступність посилання

ТОП новини

Донеччани починають чинити спротив сепаратистам


Озброєні сепаратисти обшукують автомобілі на дорозі з Донецька в Маріуполь, 15 травня 2014 року
Озброєні сепаратисти обшукують автомобілі на дорозі з Донецька в Маріуполь, 15 травня 2014 року
Донецьк – Мешканці Донеччини починають упиратися сепаратистам, які захоплюють владу в регіоні. Так, в одному з районів мешканці – разом із батальйоном територіальної оборони «Донбас» – створюють «народне ополчення». Водночас, тривають переговори з приводу звільнення заручників, яких утримують сепаратисти у кількох містах Донеччини.

Обласні депутати вкотре наполягають, що голос Донбасу досі не почутий Києвом. Про це йдеться у заяві обласної ради, розповсюдженої прес-службою установи.

Через те, що голову обласної організації Партії регіонів Миколу Левченка не включили до учасників «круглого столу єднання», обласна рада автоматично визнала захід неефективним.

«В черговий раз, прикрившись маскою миротворців, київська влада влаштувала імітацію спроб знайти компроміс із непокірним Донбасом, поставивши на чільне місце мову збройної сили», – йдеться у заяві.

У полоні в сепаратистів

Тим часом складною залишається ситуація з полоненими. Зараз не можна говорити про те, що полонених відпускають, поодинокі випадки обміну або втеч трапляються, проте наразі невідома навіть точна цифра заручників по області. Деякі родини бояться говорити про зниклих родичів, але наразі достеменно відомо, що у полоні сепаратистів є семеро людей, серед них члени окружних комісій, громадські активісти, місцеві депутати та журналісти. З частиною цих людей втрачений зв’язок.

Так, Сергій Шацький, депутат Краматорської міської ради, зник два тижні тому. Його родичі розповіли Радіо Свобода, що зв’язок із ним втрачений, а вимог щодо його звільнення досі не висунуто.
Містом їздить його машина без номерів, людина дивна за кермом
Сергій Шацький

«З ним зв’язку жодного немає. Так писали, що наче у підприємства просили 28 мішків піску, але коли привезли, сказали – дякуємо, він сидітиме далі. Він депутат міської ради, мені взагалі ніхто не дзвонив і не запитував з його роботи, де він. Жодних вимог не висували, жодних дзвінків, просто немає людини й немає. Містом їздить його машина без номерів, людина дивна за кермом, що неясно правоохоронним органам чи ДАІ? Мені здається, всі роблять вигляд, що нічого не відбувається», – говорять близькі заручника.

Родичі вважали, що заручників триматимуть до референдуму, але вже пройшло кілька днів, тож зрозуміти мотиви сепаратистів дедалі важче. Водночас, правоохоронці неактивно долучаються до пошуків зниклих.

Донеччани стають на захист області

У четвер в Слов’янську знову відбувся бій, таку інформацію поширюють місцеві мешканці, її підтвердила офіційно і обласна адміністрація.

У департаменті внутрішньої політики заявили, що у місті лунають постріли в різних районах, не працює громадський транспорт, а працівників підприємств та шкіл відпустили додому. При цьому, очевидці заявляють, що вдень біля міста концентрувались чималі сили українських військових. Також в обласній адміністрації повідомляють, що у Слов’янську повністю відключене телебачення, а в Краматорську відключили аналогове радіо.

Цього ж дня, за інформацією керівника батальйону територіальної оборони «Донбас» Семена Семенченка, мешканці одного з районів створили «Народне ополчення».

«Для надання допомоги «Народному ополченню» в район увійшли частини добровольчого батальйону «Донбас». Всі працівники міліції, які втратили право служити українському народу, будуть роззброєні і відправлені по домівках. Всі чиновники, що перейшли на службу ДНР і тим самим втратили легітимність, будуть відсторонені від посад», – заявляє Семен Семенченко.
Про-російські бойовики разом з міліціонером чергують на одному з блокпостів на дорозі Донецьк-Маріуполь, 15 травня 2014 року
Про-російські бойовики разом з міліціонером чергують на одному з блокпостів на дорозі Донецьк-Маріуполь, 15 травня 2014 року

При цьому, сепаратисти не припиняють інформаційної війни і розпускають чутки, що бійці батальйону «Донбас» – це «Правий сектор», що приїхав із Заходу. Ситуація у кількох районах області залишається напруженою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG