Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 15 травня. В Україні будують державу на базі фашистської ідеології


Плакат у Луганську «Луганские фашисты», з телефонами та e-mail адресами проукраїнських активістів, 10 травня 2014 року
Плакат у Луганську «Луганские фашисты», з телефонами та e-mail адресами проукраїнських активістів, 10 травня 2014 року
За безпосередньої участі США український тимчасовий уряд планує створити державу на базі фашистської ідеології, де функцію підрозділу СС виконує організація «Правий сектор». Ось про таку нісенітницю заявила журналістка з України Альона Березовська, яка себе називає «другом Віктора Януковича». Сказала вона це в Москві, на презентації спеціального порталу під суперечливою назвою «Україна.ру», редактором якого буде. Директор агенції «Росія сьогодні» Дмитро Кисельов стверджує: сайт буде об’єктивним. Журналісти й політологи в Україні впевнені у зворотному.

Метою медіа проекту Ukraina.ru, який запускає інформаційне агентство «Росія сьогодні» (колишнє РИА Новости) – є, як стверджує Альона Березовська, зміцнення російсько-українських відносин. Над сайтом працюватимуть Юрій Городненко, Ростислав Іщенко, Олександр Чаленко. Баланс думок у публікаціях сайту ніхто порушувати не збирається, стверджують його творці.

На запитання: «Щось із, так скажемо, протилежного табору ви на сайт допускаєте – слова, висловлювання, думки?», Олена Березовська відповіла: «Думки і слова допускаю. Але біснування осатанілого натовпу, який сьогодні присутній в Києві – ні», цитує жінку канал «Россия 24».

Альона Березовська у своєму ж коментарі РІА «Новости» зазначила: «В Україні почалася громадянська війна. За безпосередньої участі США український тимчасовий уряд планує створити державу на базі фашистської ідеології, де функцію добре відомого підрозділу СС виконує організація «Правий сектор». Громадянська війна в Україні, яка готувалася і «тліла» з початку Першої світової, сьогодні може вступити у свою завершальну фазу – створення антиросійської української держави, яка буде служити основним майданчиком для базування ударних частин натовської армії».

Кисельов стверджує, що сайт буде об’єктивним

На презентації порталу 14 травня був присутній і Дмитро Кисельов, ведучий підсумкової програми «Вести недели» на телеканалі «Росія», керівник агенції «Росія сьогодні». Кілька днів тому в ЗМІ поширилися чутки про його інфаркт та відмову від посад. Він спростував ці чутки презентацією нового проекту.

«Сайт не буде проводити якусь одну ідею – покінчити з українською ідеєю. Ми такої задачі не ставимо. Це буде ресурс, на кому будуть представлені різні точки зору. Тому що зараз дуже багато сміття, багато спаму українського йде, цим спамом вже всі наїлися і, я б навіть сказав, отруїлися», – сказав Кисельов.

Олена Березовська також презентувала в Москві фільм із однойменною назвою «Україна.ру», в ефір він вийде 17 травня на телеканалі «Россия 24». За словами авторки, він «розкриває історію Майдану з точки зору світової геополітики, його коріння, дійових осіб, «ляльководів і акторів».

Фільм про відсутність українського етносу

Як зазначає телеканал «Дождь», фільм покликаний розповісти про те, що українська нація створювалася як проект Заходу, і що українців як етносу в 20-х роках ХХ століття просто не було. Як повідомляє кореспондент телеканалу Карина Орлова, яка мала можливість відвідати допрем’єрний показ 20-хвилинної стрічки, як докази заявленої тези про те, що розкол України був задуманий ще на початку XX століття, Березовська наводить цитату Отто Бісмарка про те, що позбавити Росію могутності можна, тільки відірвавши від неї Україну. Спікерами також виступають депутат від Партії регіонів Олег Царьов та депутат-консерватор Європарламенту Евальд Штадлер.

«Так що це – свобода чи одержимість? Як ми зможемо пояснити нашим дітям, що під гаслом «Слава Україні» армія йде вбивати свій народ?!» – запитує авторка фільму з інтонацією, дуже схожою на путінську.

Після прем’єри фільму відбулася прес-конференція, на ній кореспондент Першого німецького телеканалу поставив запитання про точність використання цитат і про їх можливу вирваність із контексту. Альона Березовська не знайшла, що відповісти, і так і не розповіла, де ж вона знайшла такі слова Бісмарка.

Російські ЗМІ не зв’язані правдою чи зв’язком з реальністю

Пропагандистська машина Кремля працює наповну, впевнені українські й західні експерти й політики. Держсекретар США Джон Керрі назвав канал «Росія 24» рупором пропаганди. А його заступник, колишній редактор журналу Time Річард Стенґел присвятив цій темі свій блог.

«На своїй роботі я бачив силу і ефективність російської пропаганди, її здатності нав’язати свою точку зору. Російські ЗМІ часто не зв’язані правдою чи зв’язком з реальністю. А з цим завжди важко боротися. Адже ми віримо, що маємо залишатися вірними правді і реальності. І такий підхід врешті-решт тріумфуватиме. Але поки що нам важко. Пропаганда полягає в тому, що є наперед визначена, «ідеологічно правильна» точка зору. І тоді для неї знаходять докази – правдиві чи ні. Ось як діють російські ЗМІ», – сказав він в інтерв’ю радіо Свобода.

Поки що на сайті «Україна ру» нема нічого окрім трьох тізерів зі стрічки. Пісня групи «Любе» – «Русские рубят руських» стала саундтреком до фільму.

Альона Березовська стала відома кілька років тому після того, як була сфотографована з Віктором Януковичем. Після цього журналістку з президентського пулу, стали називати коханкою Януковича. Вона такі чутки рішуче відкидає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG