Доступність посилання

ТОП новини

В ООН стурбовані погіршенням ситуації з правами людини на сході й півдні України


Іван Шимонович
Іван Шимонович
На сході й півдні України серйозно погіршилася ситуація з правами людини через діяльність озброєних бойовиків, заявив помічник генсекретаря ООН Іван Шимонович сьогодні в Києві.

«Ми глибоко стривожені погіршенням ситуації з правами людини на півдні та сході України, збільшенням кількості озброєних груп, що вчиняють незаконні дії», – сказав Шимонович, представляючи другий звіт моніторингової місії ООН із прав людини в Україні.

За його словами, місії відомо про 112 випадків незаконного затримання людей у цих регіонах і, як і раніше, викликає занепокоєння доля 49 осіб, які вважаються незаконно затриманими.

Як заявив Шимонович, згідно з інформацією, отриманою від української влади і представників громадянського суспільства, під час сутичок та антитерористичної операції на південному сході України вбили 127 людей.

Помічник генсекретаря ООН зауважив, що в протестах там бере участь дедалі більше озброєних людей і з’являється дедалі більше доступної зброї.

Шимонович також звернув увагу на те, що часто українська міліція не вживає необхідних заходів для того, щоб запобігти сутичкам. «Зокрема, в Одесі, судячи з усього, правоохоронці зробили свій внесок у трагічні події 2 травня та загибель 48 людей», – сказав він.

Шимонович закликав українську владу провести розслідування та знайти винних у цих вбивствах, розібратися, чому правоохоронці не діяли своєчасно та рішуче.

В ООН також занепокоєні ситуацією з дотриманням прав людини в Криму і вважають, що українська влада повинна приділити увагу дотриманню прав кримських татар як корінного населення, та українців, які не отримали російське громадянство на півострові.

У МЗС Росії заявили, що доповідь «має мало спільного з реальним станом» у сфері прав людини в Україні. Крім того, російське зовнішньополітичне відомство заявило, що звіт «позбавлений об’єктивності», а «подвійні стандарти» у ньому свідчать про те, що його автори мали намір «відбілити» владу в Києві.
XS
SM
MD
LG