Доступність посилання

ТОП новини

ФСБ Росії залякує кримських татар обшуками за підозрою у тероризмі


Російська бронетехника на вулиці Сімферополя
Російська бронетехника на вулиці Сімферополя
Сімферополь – ФСБ проводить масові обшуки у будинках кримських татар. Співробітники служби безпеки шукають в оселях вибухові речовини та зброю за підозрою у тероризмі. У Меджлісі кримськотатарського народу вважають, що це форма тиску та залякування кримських татар напередодні масштабного мітингу до 70-ї річниці депортації кримських татар із Криму.

У Криму співробітники ФСБ Російської Федерації провели обшук у будинку голови управління зовнішніх відносин Меджлісу кримськотатарського народу Алі Хамзіна.

«Відбувся обшук. Але як не дивно, вони ще пригнали два УРАЛи, «Беркут», перекрили дорогу. Навіть моїй тещі стало погано – вона передінсультний стан пережила», – розповідає представник Меджлісу.

Синові Алі Хамзіна показали судову постанову, в якій написано, що обшук проводиться за підозрою у тероризмі. Одночасно з цим обшук проводився в іншому будинку, в якому Алі Хамзін зареєстрований офіційно, але не проживає. Про це розповів господар будинку, член місцевого Меджлісу району компактного проживання кримських татар «Васієт» у селі Строганівка Сімферопольського району Едем Мустафаєв.

«Пред’явили постанову Київського районного суду міста Сімферополя. Вони протягом двох годин шукали вибухові речовини, зброю, пов’язану з терористичною діяльністю. За їхніми словами, прізвище Хамзіна спливло під час проведення слідчого експерименту», – повідомив він Радіо Свобода.

Родина Таймазових із Сімферополя досі не може оговтатися від обшуку, який напередодні також відбувся у їхній оселі. О 6:30 ранку до пенсіонерів постукали співробітники Федеральної служби безпеки Росії.

«Вони обшукали все, все перегорнули, а що шукали і що робили, нам не сказали. Увесь двір, усюди пронюхали, нічого не знайшли, а потім дали протокол, де написано, що шукали зброю. Де в нас, старих, може бути зброя? Це нас усіх дуже обурило, і я навіть ледь інфаркт не отримала», – каже Шефіка Таймазова.

Представник Меджлісу Алі Хамзін розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, що ФСБ вже проводило обшук і в будинку лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

«Така ось форма діалогу російської влади з кримськими татарами, з Меджлісом та Курултаєм кримськотатарського народу сьогодні оголошена. Гадаю, що напередодні 18 травня на подібну провокацію нормальна людина не мала б піти», – сказав Алі Хамзін.

На його думку, це відбувається з метою тиску та залякування кримських татар напередодні масштабного мітингу жалоби до 70-ї річниці депортації кримських татар.

«Тому я вважаю, що ми маємо звернутися до міжнародної спільноти, у тому числі і до Росії, і до України щодо проведення окремого міжнародного форуму з гарантування безпеки кримськотатарського народу в Криму», – заявив представник Меджлісу.

У прес-службі управління ФСБ Росії по Криму та Севастополю ситуацію щодо обшуків коментувати відмовилися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG