Доступність посилання

ТОП новини

«Європейський десант» допоможе Україні з виборами


Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський та спікер українського парламенту Олександр Турчинов, 16 травня 2014 року
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський та спікер українського парламенту Олександр Турчинов, 16 травня 2014 року
​Київ – Президентські вибори 25 травня мають відкрити для України новий – європейський – відлік її розвитку. Для цього президента України громадяни повинні обрати на чесних, прозорих, демократичних виборах, і своїм голосом легалізувати нову українську владу. Такі заяви пролунали у Києві 16 травня з вуст міністрів закордонних справ Польщі (Радослава Сікорського) і Швеції (Карла Більдта) та єврокомісара з питань політики сусідства Штефана Фюле. Європейські політики на зустрічах із керівниками українського уряду говорили і про кризу на Сході України, і про проблеми економіки держави.

Першим із журналістами по закінченні переговорів із українськими урядовцями зустрівся міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. У своїй заяві для ЗМІ він наголосив, що необхідно докласти усіх зусиль, щоб позачергові президентські вибори в Україні 25 травня відбулися без жодного тиску.
Потрібно зробити усе можливе, щоб в Україні, особливо на сході країни, вибори відбулися без жодного тиску, без застосування сили
Радослав Сікорський

«Вважаємо, що потрібно зробити усе можливе, щоб в Україні, особливо на сході країни, вибори відбулися без жодного тиску, без застосування сили. На нашу думку, необхідно позбутися підтримки сепаратистських дій в цій частині країни. В Європі усі хочуть, щоб ці вибори були максимально легітимними», – наголосив Сікорський.

За його словами, необхідно, щоб присутність виборців була якнайвищою, щоб результат виборів був переконливим як для України, так і світу. Сікорський також зазначив, що у легітимності українських виборів має бути зацікавлена і Росія, яка піддає сумніву чинну владу у Києві.

Якщо Росія і надалі роздмухуватиме сепаратистські настрої в Україні, Євросоюзові вистачить характеру застосувати чергові санкції проти Росії, заявив на брифінгу міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. За його словами, Євросоюзові цілком зрозуміла дестабілізуюча роль Москви у тих подіях, які відбуваються на Донбасі.

Економічні реформи дозволять «пригасити» сепаратизм – європейські дипломати

Водночас, Карл Більдт висловив несподівану для журналістів думку, що кризові явища в економіці можуть стати для українців поштовхом для розвитку окремих галузей.
Якщо підтримати сільське господарство, українці зможуть подолати кризу, вони можуть харчами і себе, і сусідів забезпечити
Карл Більдт

«Ті явища, які ми спостерігаємо в економіці, та економічна криза, яка є у країні, дає Україні шанс розвивати ті галузі, до яких раніше, так би мовити, руки не доходили. Я відвідав Південь України, бачив сільськогосподарські землі і мушу сказати, що якщо підтримати сільське господарство, українці зможуть подолати кризу, вони можуть харчами і себе, і сусідів забезпечити», – вважає Більдт.
Більдт: найсуворіші санкції проти Росії запроваджує не ЄС, а сам Путін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Про важливість реформ говорив у Києві і Радослав Сікорський: на його думку, у разі успішного проведення президентських виборів, українці зможуть перейти до серйозного, глибинного реформування у державі.

«Європейський десант» у Києві – це підтримка української влади – експерт

У Києві також перебуває і європейський комісар з політики сусідства Штефан Фюле, який обговорив із керівниками українського парламенту й уряду питання підготовки до виборів 25 травня і можливості всеукраїнського діалогу.

У програмі нинішнього візиту Фюле і Більдта – також участь у святкуваннях Дня Європи в Україні, запланованого на суботу, 17 травня. Цей «дипломатичний десант» ЄС до Києва – важливе свідчення підтримки Євросоюзом української держави та українського суспільства. Так вважає київський політолог Олександр Палій.

«Ці візити важливі, щоб підтримати Україну у цей тяжкий момент, перед виборами. Такі візити демонструють, що позиція Європи залишається незмінною – це підтримка України. Це демонструє всьому світові, включно з Росією, і рівень зацікавленості Європи у демократичності президентських виборів в Україні», – зазначив Палій у розмові з Радіо Свобода.

Візити до Києва європейських політиків і дипломатів, приїзд на вибори в Україну більш як тисячі міжнародних спостерігачів (серед інших, тих, хто спостерігатиме за виборами під егідою ОБСЄ і Ради Європи) повинен переконати Росію, що у разі спроби зірвати українські вибори – вона буде покарана, вважає Палій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG