Доступність посилання

ТОП новини

На сході сепаратисти викрадають членів комісій і грабують ОВК


Проросійські бойовики біля блокпосту в Слов'янську, 14 травня 2014 року
Проросійські бойовики біля блокпосту в Слов'янську, 14 травня 2014 року
Луганськ – На Луганщині сепаратисти роблять усе, аби зірвати позачергові президентські вибори. Бойовики нападають на дільничні виборчі комісії, викрадають людей, забирають комп’ютери, печатки, документи. Експерти вважають, що без проблем провести вибори можна буде лише у двох округах на півночі області, які контролюють українські військові.

Напередодні були скоєні напади одразу на кілька окружних виборчих комісій. До приміщення 106-го окружкому, у будівлю Жовтневої райради Луганська зайшли вісім людей з автоматами. Охоронця били прикладами. Винесли все, що тільки можна, розповіла Радіо Свобода одна з членів комісії. Її прізвище ми не називаємо.

«Вивезли все! Бази всіх дільниць, серверну, яка була на зв’язку з ЦВК. Вони забрали все, навіть особисті документи, де були записані деякі номери телефонів. При цьому вони забрали трьох наших людей: голову окружної комісії Дмитра Набоку і двох системних адміністраторів», – розповіла жінка.

Зв’язку з бранцями немає. За неофіційною інформацією, проросійські бойовики їх тримають у захопленій будівлі СБУ.

Схожа ситуація і в окружній комісії №105. Люди з автоматами там теж влаштували погром. Голова комісії Валентин Ткалич розповів, що сепаратисти приходили навіть до нього додому. Вилучили документи та оргтехніку.

Сепаратисти відкрито заявляють, що виборів на території Луганщини, а за їхньою термінологією, в «Луганській народній республіці», не буде.

«Вибори в «ЛНР» – це питання недоречне і нелогічне. За наказом керівника «Луганської народної республіки» і за вибором луганського народу 96% сказали «так» «ЛНР» і тому на сьогодні питання про вибори президента на нашій території не порушуються», – зазначив прес-секретар штабу «Армії південного сходу» Василь Нікітін.

Єдина надія на українську армію

За даними голови обласного відділення Комітету виборців Олексія Свєтікова, на Луганщині є округи, де вже можна точно говорити, що вибори там не відбудуться. Через перепони сепаратистів у деяких районах не створені дільничні комісії. Краща ситуація на півночі області – в округах з центрами у містах Сватовому та Біловодську, каже Олексій Свєтіков.
У Сватовому дуже багато українських військових. Важко собі уявити, щоб там змогли завадити роботі комісій
Олексій Свєтіков

«У Сватовому дуже багато військових. На вулицях видно багато українських військових. Важко собі уявити, щоб там змогли завадити роботі цих комісій. Сьогодні є впевненість, що вибори президента відбудуться в північній частині Луганської області», – зазначає експерт.

Однак Луганщина має 700 кілометрів кордону із Росією і щось гарантувати в таких умовах надто складно. Військовий експерт Дмитро Тимчук заявив, що російські військові, які перебувають у стокілометровій зоні від держкордону з Україною, зараз підтягуються до кордону саме навпроти Луганської області. Він не виключає, що росіяни можуть увійти на українську землю під виглядом миротворчої операції.

У прикордонників усе спокійно

Луганські прикордонники якоїсь активності поки що не фіксують. Прес-секретар Луганського прикордонного загону Олександр Трохимець зазначає: «Під контролем все спокійно. Продовжуємо охороняти у посиленому режимі, резонансних затримань поки що не було».

А ось так званого «народного губернатора» Луганщини Валерія Болотова, який днями без проблем виїхав у Росію, прикордонники на цей раз обіцяють затримати, якщо він, звичайно, захоче повернутися в Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG