Доступність посилання

ТОП новини

Прага солідарна з кримськими татарами


Мітинг на знак солідарності з кримськотатарським народом у Празі, 18 травня 2014
Мітинг на знак солідарності з кримськотатарським народом у Празі, 18 травня 2014
Показ документального фільму «Вигнання і повернення кримських татар» і дискусія про порушення їхніх прав у Криму з боку окупаційного режиму Росії відбулися сьогодні у бібліотеці імені Вацлава Гавела в Празі.

Автор сценарію документального фільму – відома чеська публіцистка, борець за права людини Петра Шутрова. Вона написала сценарій фільму ще у 2005 році, після поїздки до Криму, де мала змогу ближче познайомитись з життям, побутом і культурою татар.

«На мене безмірно вплинули татарські мікрорайони навколо міст – Бахчисараю, Євпаторії, Сімферополя. Мене просто зачарувало, те що, наприклад, будинок ще тільки починає ставитись, у ньому ще ніхто не живе, але вже є там город і садок з фруктовими деревами», – розповідає Радіо Свобода Петра Шустрова.

Фільм «Вигнання і повернення кримських татар» особливо актуальна сьогодні, у 70-ту річницю депортації татар з Криму, каже Петра Шустрова. За її словами, зараз не можна бути байдужими до історії кримськотатарського народу. Дуже багато залежить від того, вважає Петра Шустрова, як далі розвиватимуться події в Криму.

У Празі також відбувся мітинг на знак солідарності з кримськотатарським народом. Акцію організували об’єднання Evromajdan SOS, об’єднання «Українська свобода» і «Українська європейська перспектива».

Учасники акції тримали в руках українські і кримськотатарські прапори, заклики до Росії звільнити окупований Крим.
XS
SM
MD
LG