Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики на сході обстрілюють медиків – Міноборони


Бойовики на сході України грубо порушують норми міжнародного гуманітарного права, обстрілюючи медичну техніку і медиків, що надають допомогу на полі бою в місцях проведення антитерористичної операції, заявляють у Міністерстві оборони України.

«У всіх військових конфліктах медики є особами недоторканними, адже вони виконують свій професійний обов’язок – рятують життя та здоров’я людей. На жаль, під час антитерористичної операції на сході України відомі непоодинокі випадки зневаги озброєними бойовиками цих правил. При обстрілі сил АТО часто страждають медичні працівники, передусім ті, хто намагається надати допомогу пораненому, винести його з поля бою», – цитує директора військово-медичного департаменту Міноборони України полковник медслужби Віталія Андронатія управління преси та інформації міністерства.

Він наголосив, що за порушення затверджених на міжнародному рівні правил і законів ведення війни (так званих женевських конвенцій), відверте невмотивоване насильство над медиками на полі бою передбачена кримінальна відповідальність за нормами не лише національного, але й міжнародного законодавства.

«На жаль, під час боротьби з озброєними терористами на сході України міжнародні зобов’язання, договори та меморандуми не виконуються. Сепаратисти здійснюють обстріл позначеної червоним хрестом авіаційної техніки, розстрілюють машини швидкої допомоги, викрадають поранених», – зазначив полковник медичної служби.

За його словами, нещодавно в рамках виконання завдань антитерористичної операції під час евакуації поранених був обстріляний медичний вертоліт Мі-8. При цьому були поранені військовий лікар і фельдшер.
XS
SM
MD
LG