Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 19 травня. Телебачення Росії видає старі кадри з Кавказу за події в Україні


Російські ЗМІ намагаються показати, що нібито позиції Китаю і Росії щодо подій в Україні близькі. Таким чином вони препарують інтерв’ю Володимира Путіна китайським ЗМІ. Телеканали Росії також намагаються видавати демарш Москви з приводу затримки «російських журналістів» українськими силовиками під Слов’янськом нібито на тлі загальноєвропейської підтримки. При цьому знову пов’язують ці події з «Правим сектором». Не припиняється в російських ЗМІ й практика фальсифікації подій на сході України, цього разу за допомогою старих російських телевізійних кадрів… із Північного Кавказу.

Державний телеканал «Росія-1» кілька разів передав у новинах кадри нібито з гарячих подій з-під українського Слов’янська, де повідомляють, що українські силовики з Києва вбили цивільного, щоб залякати проросійських сепаратистів у місті. Коментар до відео на «Росія-1» звучить так: «Кожного дня продовжують гинути мирні жителі. Неподалік від Слов’янська Нацгвардія розстріляла чоловіка, біля мертвого тіла демонстративно залишили зброю, даючи зрозуміти, що вбили ворога. Але у штабі ополчення Слов’янська вже заявили, що вбитий не був у складі сил самооборони».

(Дивитись з 3 хв. 22 сек)

Але виявляється, що цим кадрам з Росії вже 18 місяців, бо їх виявлено в новинах ще одного державного телеканалу Росії – «Росія-24», лише у вістці за 18 листопада 2012 року із репортажу про антитерористичну операцію в кавказькій республіці Росії – Кабардино-Балкарії – з тією різницею, що тоді у репортажі йшлося, як федеральні сили Росії вбили 5 місцевих бойовиків.

ЗМІ Росії препарують свіжого Путіна

У понеділок телеканал «Росія-24» повідомив про інтерв’ю президента Росії Володимира Путіна китайським ЗМІ у переддень його візиту до Пекіна: «В Україні неонацисти фактично розв’язали війну проти мирного населення, заявив Володимир Путін у інтерв’ю провідним китайським ЗМІ напередодні свого візиту до КНР. Російський президент наголосив також, що перегляд підсумків Другої світової війни недопустимий: «…Росія і Китай ухвалили спільну заяву у зв’язку із 65-річчям з часу закінчення Другої світової війни. Ми єдині у тому, що ревізія її підсумків недопустима. Наслідки будуть вкрай небезпечні. Свідченням тому – сьогоднішні трагічні події в Україні, розгул неонацистських сил, котрі розв’язали справжній терор проти мирних людей».

Так от, з початку цієї цитати глави Кремля в новинах «Росія-24» з інтерв’ю Путіна китайським ЗМІ у понеділок викинули початок речення: «Чотири роки тому…». Через це глядач розгублений, бо виглядає так, що нібито заяву цю Росія і Китай підписали тепер, не біда що йшлося про 65-річчя закінчення Другої світової війни, головне, що до цього вже легше прив’язати суб’єктивне твердження Путіна про «неонацистські сили» в Україні, які ніякого відношення до офіційної позиції Китаю щодо цих подій не мають. Відомо, що Китай жодного разу в цьому році не підтримав у Раді безпеки ООН самотню позицію Росії з українського питання. Але для телеканалу «Росія-24» головне, як і для інших державних ЗМІ Кремля, заплутати наївного глядача, а далі вже можна його «водити за ніс» скільки завгодно.

Так само і з затриманими українським силовиками 18 травня під Слов’янськом, яких називають «російськими журналістами» з LifeNews Олегом Сидякіним та Маратом Сайченком. Українська влада, зокрема РНБО, у Києві доводить, що ці журналісти «інформаційно супроводжували у режимі онлайн слов’янських сепаратистів під час їхніх нападів на українських військових», та виставляли це потім в інтернеті, що трактується законами як допомога терористам, а не журналістика.

Але ось як подають інформацію про цих журналістів на «Росія-24»: «І потім група депутатів Європарламенту просить про допомогу зі звільненням журналістів із LifeNews верховного керівника Єврокомісії у закордонних справах Катрін Аштон. Тетяна Жданок, євродепутат від Латвії, вже підтвердила у нашому ефірі, що вже готове звернення на ім’я Катрін Аштон: «Це черговий доказ тієї тези, з якою я звернулася до нашого керівника зовнішньополітичного відомства з вимогою внести «Правий сектор» у перелік терористичних груп… Я сьогодні направляю негайно ще один лист на адресу Катрін Аштон… щоб сприяти визволенню цих журналістів».

Але, як ми чуємо, далі в комбінації цієї новини телеканалом «Росія-24» вже немає якоїсь «групи депутатів Європарламенту», а є лише єдиний російський і справді проросійський депутат Європарламенту Тетяна Жданок, яка каже, що у захопленні нібито російських журналістів задіяний всюдисущий «Правий сектор», хоча у новинах телеканалу з Москви «Росія-24» було чітко сказано, що затримали під Слов’янськом Сидякіна і Сайченка «українські силовики».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG