Доступність посилання

ТОП новини

Чергова заява Путіна про відведення військ. Не слухаються військові?


Москва вітає круглий стіл щодо примирення в Україні попри його недосконалість, головне – зупинити «каральну операцію», заявив у понеділок глава МЗС Росії Сергій Лавров. Із аналогічною заявою виступив і російський президент. Крім того, Володимир Путін, як повідомили у Кремлі, дав команду міністру оборони відвести війська від кордону з Україною.

Голова МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Росія вітає процес, який розпочато круглими столами, в яких беруть участь окремі представники південного сходу – прихильники федералізації. Але при цьому Лавров відзначив, що в круглому столі не беруть участь ті, хто реально контролює ситуацію на Південному Сході.

Більшість експертів відзначають, що ці люди озброєні зовсім не іграшковою зброєю, і в Україні їх визнано терористами.

Колишній заступник міністра закордонних справ Росії Георгій Кунадзе звертає увагу на ще одну причину неучасті в круглих столах лідерів сепаратистів.

«Я так розумію, що лідери збройного бандформування – вони навряд чи можуть бути впевнені у власній безпеці, якщо де-небудь з’являться за межами району, який вони контролюють. Тому я не бачу, яким чином це фізично можна здійснити».

Путін знову «відвів війська»

Своє схвалення з приводу круглих столів в Україні, які проходять вже майже тиждень, висловив і президент Путін. Крім того, як повідомляють російські федеральні телеканали, Володимир Путін знову заявив про відведення війська від кордону з Україною.

Перед вильотом до Китаю Володимир Путін зібрав членів ради безпеки в Сочі, щоб ще раз обговорити складну ситуацію в сусідній країні, повідомила прес-служба російського президента. Він також привітав перший мирний контакт між Києвом і прихильниками федералізації. Глава держави дав команду міністру оборони повернути в місця дислокації війська, раніше задіяні у весняних навчаннях в Ростовській, Білгородській і Брянській областях, йдеться у повідомленні.

Цікаво, що цього ж дня лідер так званої «Донецької народної республіки» Денис Пушилін дав зрозуміти, що російська армія може в будь-який момент опинитися на території України.

«Ми прекрасно всі розуміємо, якщо почнуться широкомасштабні військові дії, то російська армія тут буде в найкоротші терміни», – сказав Пушилін.

Жартома, або неслухняні воєначальники?

Володимир Путін не вперше заявляє про відведення військ. Але досі заяви не були підкріплені доказами. На думку військового експерта Олександра Гольца, прийняти нинішню заяву Путіна як факт можна буде лише після підтвердження інформації від західних фахівців.

«Кілька разів і Путін, і міністр оборони Шойгу заявляли про те, що відведення військ проведене. І ось нинішня заява, вона принаймні ставить питання. Чи то попередні твердження робилися жартома, чи то воєначальники не слухаються Путіна. Це подається так, що російські керівники відчувають себе на війні. І їхні заяви служать не для інформування кого б то не було, а для дезінформування», – зазначає Гольц.

Останнім часом експерти відзначають пом’якшення російської риторики стосовно України. Але на питання, з чим це пов’язано, висловлюються різні припущення. Одностайності в оцінці поки немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG