Доступність посилання

ТОП новини

Санкції проти Росії. У Німеччині підприємці висловлюють застереження


Наталія Писанська

Канцлер Анґела Меркель і міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр обіцяють запровадити економічні санкції щодо Росії в разі, якщо та буде і надалі дестабілізувати ситуацію в Україні. Великий німецький бізнес заявляє, що такі заходи проти стратегічного партнера ФРН будуть згубними. Одні з найвпливовіших німецьких бізнесменів чинять тиск, вимагаючи інших рішень, а сама дискусія дедалі більше зміщується з площини міжнародного права та загальноєвропейських принципів у бік економічної вигоди.

Провідні політики ФРН одержують дедалі більше звернень від німецьких менеджерів – не здійснювати кроків, котрі завдадуть збитків їхнім економічним інтересам у Росії. Такі крупні корпорації як BASF SE, Siemens AG, Volkswagen AG, Adidas AG і Deutsche Bank AG на початку травня закликали Анґелу Меркель відмовитися від підтримки США щодо запровадження жорсткіших санкцій проти Росії і можливих торгово-економічних обмежень.

Курт Бок, голова Ради директорів БАСФ, зазначає: «Ми й надалі інвестуватимемо в Росію. Видобуток газу та нафти в Росії був і залишається важливим бізнесом. Ми сподіваємось на те, що політична ситуація невдовзі стабілізується».

Президент Федерального союзу німецької промисловості Ульріх Грілло вважає, що вихід із кризи навколо України не може лежати в площині санкцій, бо це би зашкодило німецькій економіці.

«Звичайно, у нас є широкі економічні зв’язки з Росією. Тому економічні санкції стали б на заваді обом сторонам. Звичайно, нам потрібен газ, хоч ми маємо й інші можливості його постачання. Але й наш експорт важливий для Росії. Тому повторюся: такі санкції зашкодять обом країнам. Ми маємо зробити спробу деескалації», – зазначає Ульріх Грілло.

Подвійна стратегія ЄС

Європа не зважується по-справжньому покарати агресора. Женевські угоди, як і круглий стіл, не змогли врегулювати ситуацію. Більш того, вони переконали, що європейські інституції поки що не в змозі вплинути на розв’язання такого роду політичних криз.

Представник ОБСЄ Вольфганг Ішинґер пояснює подвійну стратегію ЄС так: «Стратегічна мета Європейського союзу і німецького уряду – не стратегія покарання, приміром, з допомогою санкцій, а стратегія стабілізації. Саме це намагається уже з відчаєм зробити міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр. Я вважаю, що німецький уряд обрав правильну стратегію, і вона знайде підтримку в ЄС. Переконаний, що вирішальним стане не те, що які-небудь сенатори з південних штатів Америки закликають до покарання. Це робити дуже просто, представляючи частину країни, яка практично не має прямих економічних в’язків із Росією. Тому ми маємо діяти виходячи з наших власних європейських інтересів».

Велика шкода… довірі

Чи не тому, що далі, то більше офіційний Берлін наполягає на врегулюванні ситуації в Україні шляхом дипломатичних переговорів, діалогом за участю представників усіх регіонів та українського суспільства, а не посиленням економічних санкцій проти Росії. А глава зовнішньополітичного відомства Франк-Вальтер Штайнмаєр навіть уже без дипломатії застеріг: «Економічна війна зачепить передовсім сам Захід».

Так само вважає і глава Східного комітету німецької економіки Екгард Кордес. «Ми ніколи не виключали запровадження економічних санкцій. Але такі заходи мають бути «ultima ratio», – зазначає він. – Із упевненістю можна сказати: якщо будуть вжиті такі санкції, які матимуть вплив, то від них постраждає і Росія, і Німеччина, і ЄС, і Україна».

Після ухваленого Європейським союзом рішення про розширення дій санкцій проти Росії Екгард Кордес попередив про його негативні наслідки, що завдадуть «великої шкоди довірі, на основі якої за останні десятиліття у світі інвестовано мільярди».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG