Доступність посилання

ТОП новини

Яка причина загибелі людей в Будинку профспілок Одеси?


Міліція біля Будинку профспілок в Одесі на ранок після пожежі, 3 травня 2014 року
Міліція біля Будинку профспілок в Одесі на ранок після пожежі, 3 травня 2014 року
Київ – Незалежна робоча група «Другого травня» спростовує висновки МВС щодо причин загибелі людей у Будинку профспілок в Одесі. Так само місцева одеська судмедекспертиза не підтверджує версію правоохоронців про смерть людей від отруєння хлороформом.

У Будинку профспілок в Одесі, де 2 травня загинули кілька десятків людей, виявили речовину хлороформ, що застосовується в медицині, заявив начальник Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України Віталій Сакал.

«Вдихання парів хлороформу – є відповідний висновок експертизи – призводить до зупинки дихання, що й сталося у нас. 32 людини загинули не від високої температури, а внаслідок дії невідомої речовини, зупинки серця та задухи. За словами експертів, якщо вона довго перебуває в повітрі і контактує з ним, то вона переходить у небезпечну речовину. І навіть не потрібно її нагрівання, її вдихання призводить до непоправних наслідків для здоров’я», – сказав він.

У вівторок в Одесі відбулося виїзне засідання тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів загибелі громадян в Одесі, Маріуполі, Красноармійську та в інших містах на Півдні та Сході України. Про це Радіо Свобода повідомив голова комісії, депутат-регіонал Антон Кіссе. За його словами, одеська судмедекспертиза не підтвердила заяву керівництва МВС щодо хлороформу. Водночас, поки що місцеві експерти альтернативну версію загибелі людей не висувають.

Мають бути аргументи, а не просто заяви!

Що ж до точки зору, яка поширюється в соцмережах про те, що результати розслідування МВС «будуть підтягувати» під версію про теракт, здійснений російською стороною, Кіссе зазначив: «Мені не хочеться вірити… Хочу сказати про одне: я і члени комісії заявили про те, щоб ніяких спекуляцій, дій, які б створювали додаткову напругу, проблеми і спробували відвести слідство в бік! Ми маємо керуватися лише фактами. А заява, навіть найвищого посадовця, я думаю має аргументуватися фактами. А ці факти мають бути підтверджені якоюсь експертизою і підписами цих експертів, які її провели. Якщо це просто заяви… мають бути аргументи, а не просто заяви!».

Хлороформ не є сильнодіючою отрутою. Щоб отруїти людину, потрібно, щоб вона випила чи вдихнула декілька десятків грамів речовини. Про це в коментарі Радіо Свобода сказав член незалежної робочої групи «Другого травня», експерт з промислових отруйних газів, одесит Сергій Дібров. Тож, якщо хтось мав намір отруїти людей, то вибір Хлороформу не найкращий, впевнений фахівець.
Версія, що людей цілеспрямовано знищили за допомогою хлороформу, виглядає як неймовірна ситуація
Сергій Дібров

«Враховуючи, що це відбувалося при розбитому склі, відкритих дверях, що горять, потрібно сотні кілограмів цього газу, за моїми підрахунками. Тому я не вбачаю можливості його ефективного використання, ефективного з точки зору такого наміру. Люди, які вижили, мали б спочатку відчути на собі нелетальну дозу речовини – специфічний запах, запаморочення. Цього не було. Для мене як фахівця ця версія, що людей цілеспрямовано знищили за допомогою хлороформу, виглядає як неймовірна ситуація», – зазначає Дібров.

Необхідності додавати ще щось небезпечне, щоб вбити людей, не було

Існує ще й інша версія – загибелі від фосгену – продукту згоряння хлороформу, що використовуюся як бойова отруйна речовина під час Другої світової війни. За словами експертів, смерть від фосгену має дуже специфічну клінічну картину – під час медичного огляду одразу можна побачити певні зміни в легенях, гортані та інших органах. Однак, під час експертизи в будинку профспілок таких тіл не знайшли.

«Під час горіння виділяється така велика кількість небезпечних речовин, особливо під час горіння олії, фарби, пластику, що там нема жодної необхідності додавати ще щось небезпечне, щоб вбити людей», – каже Дібров.

Що ж до коментарів у соцмережах про те, що тіла загиблих лежать в таких позах, які не є характерними для смерті від пожежі, Дібров зазначив: «Люди судять про це зі світлин, які були зроблені вдень 3 травня, тобто після того, як ці тіла оглядали експерти, слідчі. Вони перевертали їх, вішали бірки і т д.» За його словами, одразу після катастрофи все виглядало інакше. Тож цей аргумент прихильників версії із отруєнням він також спростовує.

Внаслідок сутичок і масових заворушень 2 травня в Одесі загинули 48 людей, постраждали – близько 250. Більшість людей загинули під час пожежі в одеському Будинку профспілок.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG