Доступність посилання

ТОП новини

Голосування на виборах президента України для кримчан: довго та небезпечно


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Відповідно до постанови Центральної виборчої комісії, мешканці анексованого Криму можуть взяти участь у виборах президента України та проголосувати на території будь-якої області. Проте експерти не очікують на активність кримських виборців, оскільки, не зважаючи на певні кроки назустріч українським громадянам, що залишаються в Криму, з боку офіційного Києва, цей процес буде для людей незручним та навіть небезпечним.

Центральна виборча комісія ухвалила постанову про порядок тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Це надає можливість для мешканців Криму – громадян України – брати участь у виборах президента на території будь-якої області країни. Але для цього необхідно приїхати та зареєструватися щонайменше за 5 днів до виборів.

Ольга, ріелтор, яка мешкає у Сімферополі, каже, що мала намір взяти участь у виборах, якби не труднощі.

«По-перше, дуже важко погодити з потягами. Одні потяги їдуть дуже рано, на інші можна запізнитися, потяги затримуються на двох кордонах. Ми підрахували, що потрібно їхати двічі і це тільки на перший тур. Це, виявляється, не така маленька сума грошей. Тобто це пов’язано з певними проблемами і часу, і грошей», – розповідає мешканка Сімферополя. Вона сподівається взяти участь принаймні у другому турі президентських перегонів.

Традиційно кримські татари демонстрували в Криму високу політичну активність. Проте зараз навряд чи варто розраховувати на їхні голоси. Народний депутат України Мустафа Джемілєв, оцінивши ситуацію, заявив, що в нинішніх умовах уявити собі колони автобусів «із тисячами виборців з числа кримських татар, що курсують з Криму до Херсонської області і назад», та ще два рази, – нереально. Активність на кордоні обов’язково приверне увагу кримської «самооборони» та російських прикордонників.

Водночас українські прикордонники обіцяли сприяння у перетині кордону громадянам України, які будуть виїжджати з Автономної Республіки Крим на виборчі дільниці у Херсонській області, щоб «кожен із них мав можливість висловити своє волевиявлення й обрати президента України».

Для голосування зареєструвалося понад 6 тисяч кримчан

Завідувач відділом адміністрації президента України з питань тимчасово окупованої території та соціальної адаптації Андрій Іванець розповів, що зараз офіційно нараховується 9 тисяч вимушених переселенців із Криму. І більша частина з них вже зареєструвалися для участі у виборах.

«Сьогодні керівники Центральної виборчої комісії повідомили, що понад 6 тисяч кримчан зареєструвалися. Це переважно в Києві та Львові. Ще є декілька регіонів, де найбільша концентрація і, відповідно, найбільша активність тих кримчан, які були змушені залишити рідні домівки в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі», – повідомив Андрій Іванець.

Кримчанин, громадський активіст Рустем Аблятіфов переїхав із Криму до Львова. Як він розповів Радіо Свобода, реєстрація для участі у виборах зайняла в нього один день.

«На підставі постанови ЦВК ми з дружиною звернулися до виборчої комісії. Там ми написали спеціальні заяви, що ми – переселенці з Криму та бажаємо взяти участь у виборах президента. Надали ці заяви і копії паспортів і все – проблему було вирішено», – розповів кримчанин, який голосуватиме у Львові.

Разом з тим, як повідомляє сайт Крим.Реалії, група кримчан із Алушти, Керчі та Сімферополя, які не встигли подати заяви щодо внесення їх у виборчі списки, подала судові позови з вимогою надати право проголосувати на позачергових президентських виборах 25 травня.

Наразі важко прогнозувати, скільки з понад півтора мільйонів виборців Криму візьмуть участь у виборах президента України. Інший бік медалі – електоральні переваги Криму цього разу не матимуть істотного впливу на результат перегонів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG