Доступність посилання

ТОП новини

Понад 70% українців готові йти на вибори, найнижчу явку очікують на Донбасі – соціологи


У президентських виборах 25 травня готові взяти участь понад 70% українців, із них «обов’язково проголосують» більш як 60% і більше ніж 10% «скоріше за все» прийдуть на виборчі дільниці. Ці результати отримали соціологи у рамках всеукраїнського опитування «Вибори-2014: рейтинги кандидатів, мотивація вибору, сподівання на вибори».

Презентуючи сьогодні результати досліджень, координатор опитування, директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна повідомила, що готовність взяти участь у виборах різниться залежно від регіону, де проведене опитування.

«Тривожить те, що явка на виборах різна у різних регіонах. Найвищою вона обіцяє бути на заході і у центрі України, досить високою вона може бути і на сході, нижчою на півдні. А от на Донбасі половина опитаних відповіли, що не збираються іти на вибори і не збираються голосувати», – пояснила Бекешкіна.

Схід України в дослідженні наразі – це Дніпропетровська, Запорізька і Харківська області, уточнила Бекешкіна, Донбас виділили окремо.

За даними соціологів, основними мотивами участі у виборах українці вважають свій громадянський обов’язок, розуміння виборів як можливості вплинути на ситуацію у державі та побоювання, що у разі неучасті у голосуванні їхнім голосом можуть скористатись для фальсифікацій. Відмову голосувати опитані пояснили тим, що не бачать гідного кандидата, та невірою в чесність виборів.

На Донбасі ж люди заявляють про відмову голосувати ще і через страх перед фізичним насильством з боку сепаратистів, повідомив на презентації досліджень директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

Соціологічні опитування та екзит-поли у день виборів проводитимуть соціологи Центру імені Разумкова, Фонду «Демократичні ініціативи» і Київський міжнародний інститут соціології.
XS
SM
MD
LG